Haarverzorging
Als u behandeld wordt met chemotherapie of wordt bestraald op een plaats waar haar groeit, kan dat effect hebben op de haargroei. Hieronder wordt informatie verstrekt over hoofdhuidkoeling, haaruitval, haarwerken en de workshop Look Good-Feel Better.
Wie komt voor hoofdhuidkoeling in aanmerking?
Inclusiecriteria:
- Intraveneuze toediening van chemotherapie waarbij hoofdhuidkoeling mogelijk is
- Leeftijd 18 jaar en ouder.
Exclusiecriteria:
- Kaalheid voor aanvang van chemotherapie.
- Klinische verschijnselen van hoofdhuidmetastasen. Indien er in de hoofdhuid kwaadaardige cellen aanwezig zijn kunnen deze niet optimaal behandeld worden.
- Hematologische maligniteiten met gegeneraliseerde metastasen onder andere lymfoom, leukemie of multiple myeloom, waarbij curatieve chemotherapie wordt toegepast.
- Flink haarverlies onder hoofdhuidkoeling.
- Bij enkele zeldzame aandoeningen waarbij koude vermeden moet worden.
- Op korte termijn schedelbestraling.
- Beenmerg ablatieve chemotherapie.
Werking hoofdhuidkoeling
Haaruitval bij chemotherapie wordt veroorzaakt doordat de haarvormende cellen door de medicijnen (cytostatica) worden beschadigd. Hoofdhuidkoeling zorgt ervoor dat de doorbloeding van de haarwortels minder wordt, waardoor de haarvormende cellen minder cytostatica opnemen en deze daardoor minder beschadigd worden. Bovendien wordt door de lagere temperatuur de schadelijke werking van de cytostatica in de haarvormende cellen verminderd.
Hoofdhuidkoeling wordt toegepast door voor, tijdens- en enige tijd na het chemotherapie infuus, de hoofdhuid te koelen met een koelkap die op het hoofd wordt geplaatst. Deze kap is met slangen verbonden aan een koelapparaat en wordt gekoeld door middel van koelvloeistof. De koelvloeistof wordt onder lage druk door de koelkappen gepompt.
Adviezen voor patiënten met hoofdhuidkoeling
Het is niet precies bekend welke factoren belangrijk zijn om de hoofdhuidkoeling tot een succes te maken. De resultaten van hoofdhuidkoeling verschillen per persoon. Daarom worden diverse adviezen gegeven die mogelijk bijdragen aan het behoud van het haar. Deze adviezen hebben betrekking op de verzorging van het haar wanneer dit dunner wordt of wanneer de conditie van het haar verslechterd als gevolg van chemotherapie.
- Neem uit voorzorg tijdig contact op met een gecertificeerde haarwerkspecialist zodat deze een goed beeld van uw haren (kapsel) heeft.
- Gebruik milde haarproducten zoals babyshampoo, om uitdroging van het haar of hoofdhuid te voorkomen.
- Gebruik haarconditioner / crèmespoeling of gebruik serum na het wassen, op droog haar.
- Was het haar minder vaak; 2x per week of minder.
- Droog uw haar door te deppen in plaats van wrijven.
- Kam uw haren voorzichtig, maak gebruik van een zachte (baby-) borstel of een kam met veel ruimte tussen de tanden.
- Voorkom blootstelling aan warmte door haardrogers, föhns of krultangen. Dit kan haar droogmaken waardoor het eerder breekt.
- Voorkom trekken aan het haar door te strak vlechten of het strak bijeen binden. Een losse vlecht, zeker tijdens het slapen, is juist goed.
- Een zachte massage van de hoofdhuid kan de bloedtoevoer van de haarfollikels verbeteren.
- Indien de hoofdhuid droog wordt kan gebruik gemaakt worden van vocht inbrengende crème of natuurlijke oliën.
- Voorkom beschadiging van het haar door het gebruik van chemicaliën, bijvoorbeeld permanent vloeistof.
- Kleur het haar alleen met natuurlijke producten, gebruik een milde kleurshampoo. Overleg dit ook met uw kapper.
- Verzorging na het wassen; een milde mousse ter versteviging- liever geen gel;- of milde haarlak, niet teveel over elkaar.
- Niet touperen, hierdoor kan het haar afbreken.
- Geen extensions of haartoevoeging aan het haar bevestigen.
- Zachte hoofdbedekkingen, niet 24 uur, geen scherpe randen waardoor het haar kan afbreken.
- Stel het haar niet teveel bloot aan de zon. Gebruik eventueel een speciale UV-protection hoofdbedekking die 95% van de schadelijke straling tegenhoudt.
Als de chemotherapie voorbij is, beginnen de haren meestal weer te groeien. In de meeste gevallen heeft de chemotherapie geen nadelige invloed op de haargroei of op de kwaliteit van het nieuwe haar.
Bij bestraling van een klein gedeelte van uw hoofdhuid zal alleen dat bestraalde gedeelte haaruitval vertonen. Bij bestraling van de gehele schedel zal het haar vaak gedeeltelijk uitvallen. Afhankelijk van de hoeveelheid straling die is toegediend, begint het haar meestal na twee tot vier maanden weer te groeien. Bij een hogere bestralingsdosis kan de haaruitval echter ook permanent zijn.
Voor de periode waarin u weinig of geen haar heeft, kunt u een haarwerk aanschaffen. Meer informatie leest u hieronder onder het kopje “Haarwerk”. Het verstrekkingsformulier is ter vergoeding voor een haarstuk (pruik). Dit ontvangt u, indien nodig, bij kuur 1.
Als u een haarwerk wilt aanschaffen, gelden de volgende adviezen:
- Denk vooraf aan de volgende zaken:
- is de haarwerkspecialist aangesloten bij een haarwerkersvereniging (bv Anko, NVHO etc)?
- heeft de haarwerkspecialist een contract met uw ziektekostenverzekeraar?
- het is gebruikelijk dat de haarwerkspecialist u niet in het eerste gesprek een haarwerk verkoopt maar werkt met een intake, pasronde, plaatsing en follow-up.
- de haarwerkspecialist dient u goed voor te lichten over welke mogelijkheden er zijn wat betreft type kapsel, kleur , maat e.d.
- Maak een afspraak met de haarwerkspecialist zodra u weet dat u met een chemotherapie of radiotherapie behandeld gaat worden. De haarwerkspecialist kan u dan uitleg geven over hun werkwijze en heeft dan een goed beeld van uw haren (kapsel) om samen met u te kijken naar een passend haarwerk dat qua kapsel zoveel mogelijk overeenkomt met uw eigen kapsel.
- Vraag de kapper u thuis of in het ziekenhuis bezoekt als u door persoonlijke omstandigheden niet in staat bent naar de kapper toe te gaan.
- Laat u bij het eerste gesprek de procedure en kostenposten uitleggen met betrekking tot de betaling. Uw haarwerkspecialist kan u vertellen welke vergoedingen u van uw ziektekostenverzekeraar krijgt.
- Voor ervaringen met haarwerken kunt u contact opnemen met een patiëntenvereniging. In Nederland zijn er 24 patiëntenverenigingen. Voor adressen en telefoonnummers van patiëntenverenigingen kunt u contact opnemen met het integraal Kankercentrum Limburg of kijken op www.kankerwiehelpt.nl.
Hieronder een aantal adressen waar u terecht kunt voor diverse haaroplossingen.
Naast lichamelijke en emotionele problemen die kanker met zich meebrengen kan het uiterlijk ook behoorlijk veranderen. Soms door de ziekte zelf, soms door de behandeling. Daarom wordt de workshop Look Good…Feel Better in Zuyderland medisch centrum georganiseerd.
Bekijk de folder voor meer informatie over de workshops.
Snel naar
- Telefonisch intakegesprek
- Looproute naar het dagcentrum
- Belkaart
- Behandeling
- Medicatie tegen bijwerkingen
- Bijwerking Diarree
- Haarverzorging
- Mondverzorging
- Maatregelen thuis na chemotherapie
- Voedingsadviezen tijdens chemotherapie
- Deelname aan wetenschappelijk onderzoek
- Thuisbehandelingen oncologie
- Wat kunt u zelf doen voor het beste zorgresultaat
- Wat als prikken moeilijk gaat?
- Bewegen tijdens chemotherapie
- Voetreflexologie
- Aromazorg
- Folders