direct contact

Direct contact

‘Het is hier heel erg fijn’

‘Mensen vinden een hospice vaak nog taboe, daar moet je stil zijn’

Dat is écht niet zo. Dit is nu mijn thuis en dat van alle andere bewoners.

Lees meer..

Hospice Mariaveld

Uw lichamelijke, emotionele, sociale en spirituele behoeften staan voortdurend bij ons centraal. Onze zorg richt zich op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor de tijd die nog rest én op de kwaliteit van sterven. Dankzij ons team dat bestaat uit gespecialiseerde verzorgenden en verpleegkundigen, proberen wij uw lijden zoveel mogelijk te verzachten. Hierbij is de ondersteuning van een team enthousiaste vrijwilligers onmisbaar.

Onze medewerkers
Het team professionals van Zuyderland Hospice Mariaveld bestaat uit:

 • Manager
 • Hospice-arts
 • Zorgcoördinator
 • Ziekenverzorgenden
 • Verpleegkundigen
 • Pastoraal werkende
 • Fysiotherapeut
 • Ergotherapeut
 • Logopediste
 • Psycholoog
 • Diëtiste (op afspraak)

Dit team wordt bijgestaan door enthousiaste vrijwilligers. Verder is het mogelijk om een afspraak te maken bij een schoonheidsspecialiste, pedicure of kapster.

Vrijwilligers
Binnen het hospice werken vaste vrijwilligers. Zij zorgen voor de huiselijke sfeer en bieden ondersteuning en aandacht. Hun doel is bijdragen aan de kwaliteit van zorg aan de cliënt en diens naasten. Zij verzorgen de maaltijden, bieden een luisterend oor en gaan in op de individuele behoeften van u en uw naasten. Al onze vrijwilligers hebben een basiscursus Vrijwilliger Palliatieve Zorg gevolgd.

 • Opname

  Een zo aangenaam mogelijk verblijf
  Als u of uw naaste bij ons wordt opgenomen, dan kunt u gebruik maken van diverse voorzieningen. Bovendien mag u ook zelf een aantal zaken meenemen die uw verblijf bij ons zo aangenaam mogelijk maken.

  Faciliteiten op uw kamer
  U hebt de beschikking over een eenpersoonskamer met daarin een bed, een nachtkastje, een tafel met twee stoelen, poefjes en een relaxstoel. Uw kamer heeft een eigen keukenblokje met koelkast, een waterkoker en een koffieapparaat (Senseo). Ook is er een badkamer met douche en toilet aanwezig. Elke kamer is voorzien van een kabelaansluiting, een TV, een radio/cd-speler en een draadloze internetverbinding. Als u zelf geen mobiele telefoon hebt, kunt u tijdens uw verblijf gebruik maken van een vaste telefoon (uitsluitend voor lokaal gebruik).

  Wat neemt u zelf mee?
  Allereerst bent u verplicht om een geldig legitimatiebewijs bij u te hebben. Daarnaast raden wij u aan om de volgende zaken voor uw persoonlijke verzorging zelf mee te nemen:

  • eigen kleding en nachtkleding
  • tandenborstel en tandpasta
  • badschuim en/of douchegel
  • bodylotion
  • shampoo
  • scheerapparaat
  • kam of borstel
  • make-upspullen
  • eventueel materiaal voor nagelverzorging

   

  Persoonlijk tintje
  Uiteraard mag u ook een aantal spullen uit uw eigen huis meenemen. Zo maakt u de kamer helemaal van uzelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan foto’s van uw dierbaren, een klok of een schilderij. Ook is het mogelijk om de krant of een ander abonnement hier te laten bezorgen.

  Tijdelijke opname
  Het is ook mogelijk om tijdelijk bij ons opgenomen te worden. Tijdens deze opname kunnen klachten en symptomen geëvalueerd worden en kan de zorg thuis ontlast worden.

  Behandelplan
  Bij opname wordt er samen met u en uw naasten een behandelplan opgesteld.

 • Aanmelden

  Aanmeldingsprocedure
  Om opgenomen te kunnen worden in ons hospice, heeft u een indicatie nodig. Uw huisarts of behandelend specialist verzorgt de aanmelding. Wilt u meer weten over de procedure voor opname, neem dan contact op met Zuyderland afdeling Klantenservice, te bereiken via telefoonnummer 088 – 458 8888. Ook bestaat de mogelijkheid om in onderling overleg, een afspraak te maken voor een rondleiding in Zuyderland Hospice Mariaveld.

  Plaatsing
  Na uw aanmelding nemen wij contact op met u en uw naasten om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Vervolgens overleggen we met de arts van het hospice of plaatsing mogelijk is. U ontvangt na het intakegesprek zo spoedig mogelijk informatie over de vervolgstappen.

  Vergoeding
  Uw opname bij Zuyderland Hospice Mariaveld wordt vergoed door de Zorgverzekeringswet (ZVW) of de Wet Langdurige Zorg (WLZ). U betaalt wel het eigen risico of een inkomensafhankelijke bijdrage.

 • Mantelzorg

  Zorg door familie en naasten
  Als familie en vrienden meehelpen bij de zorg voor hun naaste dan noemen we dat mantelzorg. Maar een opname bij ons wil niet zeggen dat die zorg dan niet meer mogelijk is. Wij kunnen u juist met onze professionaliteit ondersteunen. En indien noodzakelijk nemen wij de zorg geheel van u over. Uiteraard altijd in overleg met u.

  Logies en maaltijden
  Het is mogelijk om bij uw naaste op de kamer te overnachten. Tevens kunt u in overleg met het team en tegen betaling gebruik maken van de maaltijdservice.

  Gezamenlijke huiskamer
  Zuyderland Hospice Maraveld beschikt over een huiskamer waar cliënten en bezoekers gebruik van kunnen maken.

  Bewassing
  De familie verzorgt zelf de eigen kleding van de cliënt. Uiteraard wordt het wasgoed dat eigendom is van ons hospice door Zuyderland verzorgd.

 • Overlijden

  Beslissingen rondom euthanasie
  Indien u een euthanasiewens heeft, dan is het mogelijk deze binnen Zuyderland Hospice Mariaveld tot uitvoering te brengen. Dit verzoek dient zorgvuldig te worden besproken. Ook moet het voldoen aan de in Nederland geldende normen en regelgeving.

  Rondom het overlijden
  Wanneer een cliënt bij ons overlijdt, nemen we de tijd voor het afscheid. We verzorgen de overledene vaak in aanwezigheid of met hulp van de familie. Uiteraard mag de familie dit ook helemaal zelf doen. De cliënt blijft op de eigen kamer en wordt opgehaald door de begrafenisondernemer van uw keuze. In de stilteruimte steken we een kaars aan met de naam van de overledene erbij, indien u dat wenst.

  Nagesprek
  Zo’n zes tot acht weken na het overlijden neemt een medewerker van ons telefonisch contact op met de nabestaanden voor een nagesprek.

  Herdenkingsbijeenkomst
  Zuyderland Hospice Mariaveld organiseert regelmatig een herdenkingsbijeenkomst. Familie en vrienden staan samen met onze medewerkers en vrijwilligers stil bij het overlijden van hun dierbare. Na afloop kunt u gezamenlijk napraten.

 • Huisregels

  Koffie, thee en afwassen
  Het is mogelijk om op de eigen kamer koffie en thee te zetten. Er is serviesgoed en bestek aanwezig. Wij vragen u dit na gebruik zelf af te wassen.

  Eigen koelkast en magnetron
  Als uw naasten etenswaren hebben meegenomen dan kunt u dit bewaren in de koelkast op de kamer.

  Roken
  In overleg met het team is voor de cliënt roken toegestaan op de eigen kamer. Bezoekers verzoeken wij buiten te roken.

 • Contact

  Jozefstraat 1, 6114 EH Susteren
  Tel: 046 – 449 6000.
  Zuyderland afdeling Zorgservice: 088 – 458 8888.