Per minuut worden ongeveer 350 miljoen bloedplaatjes, rode- en witte bloedcellen aangemaakt in het beenmerg. Bij de oncologische hematologie is er sprake van een ongeremde celdeling. De oncologische hematologie omvat ziektebeelden zoals lymfeklierkanker (Hodgkin en non-Hodgkin lymfoom), acute en chronische leukemie (zoals CML, CLL, AML en ALL), Multipel Myeloom, Myeloproliferatieve aandoeningen (zoals Polycythaemia Vera, essentiële trombocytemie, myelofibrose enz.), Myelodysplastische syndromen (MDS) etc.
Wanneer u een hematoloog bezoekt is dit vaak vanwege bepaalde klachten of symptomen. De symptomen zijn vaak weinig specifiek zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, gezwollen lymfeklieren, koorts, infecties, bloedingen. Soms is er doorverwezen vanuit de huisarts omdat bij toeval tijdens een routineonderzoek afwijkende bloedwaarden zijn waargenomen. Een eerste consult bestaat uit een anamnese. Dit is een gesprek waarin de hematoloog u vraagt naar klachten, u medische voorgeschiedenis, medicatie, ziektes in de familie.
Ook vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Op basis van dit gesprek en het lichamelijk onderzoek wordt er aanvullend onderzoek ingezet om een diagnose en behandeling te kunnen opstellen. De meest voorkomende onderzoeken binnen de hematologie zijn: bloedonderzoek, beenmergonderzoek, pathologisch onderzoek van bv. een lymfeklier, medische beeldvorming d.m.v. echografie, CT-scan, PET-CT.
Omdat, in tegenstelling tot vele andere soorten kanker (zoals darmkanker, borstkanker, longkanker etc.) de kwaadaardige bloedcellen zich in de bloedbaan bevinden en voortdurend circuleren, spreken we van bloedkankers niet van uitzaaiingen maar van stadia. Het stadium van de ziekte geeft aan in hoeverre kwaadaardige cellen zich op andere plaatsen van het lichaam zich hebben genesteld.