Bij mannen volgt darmkanker met 14% van het totaal aantal tumoren, na prostaatkanker (22%) en huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom) (14%). Bij vrouwen staat deze aandoening met 13%, na borstkanker (29%) en huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom) (15%) op de lijst van meest voorkomende kankersoorten. Naar verwachting zal het aantal patiënten bij wie de diagnose darmkanker gesteld wordt in 2020 gestegen zijn tot ongeveer 17.000, als gevolg van een licht stijgende incidentie (met name bij mannen), de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Darmkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en negentig procent van de patiënten is 55 jaar of ouder.
Uitzaaiingen in de lever en de longen
Een tumor in de dikke darm kan uitzaaien naar andere organen. De kans op uitzaaiingen wordt groter als de tumor verder de darmwand ingroeit.
Darmkankercellen kunnen losraken en via lymfe- of bloedvaten uitzaaien naar bijvoorbeeld de lymfeklieren, de lever of de longen. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren. Als op deze manier een nieuwe tumor in de lever ontstaat, dan heet dit geen leverkanker. Het zijn uitzaaiingen in de lever van darmkanker.
Uitzaaiingen in het buikvlies
Bij dikke darmkanker kunnen ook uitzaaiingen in het buikvlies ontstaan. Dit kan gebeuren als de tumor helemaal door de darmwand groeit en er kankercellen in de buikholte terechtkomen. Als de kankercellen zich daar hechten aan het buikvlies kunnen er buikvliesuitzaaiingen ontstaan. Uiteindelijk ontstaat er dan vocht (ascites) in de buik, waardoor de buik dik wordt en pijn kan doen. Ook kan de ontlasting hierdoor veranderen.