Ga naar hoofdinhoud

Diagnostiek prostaatkanker

PSA (prostaat specifiek antigen)

Een PSA-test is een eenvoudige bloedtest die het niveau van prostaatspecifiek antigen (PSA) meet. Uw bloed bevat van nature kleine hoeveelheden van dit eiwit dat geproduceerd wordt in de prostaat.

Naarmate u ouder wordt en uw prostaat vergroot, neemt ook de hoeveelheid PSA in uw bloed toe. Een verhoogd PSA-niveau is een eerste indicatie dat er een probleem is met uw prostaat. Dit betekent niet noodzakelijk dat u prostaatkanker hebt. Een ontstoken prostaat (prostatitis, bijvoorbeeld als gevolg van een eerdere urineweginfectie) en een vergrote prostaat (benigne prostaathyperplasie (BPH, adenoom) kunnen de PSA ook doen stijgen.

Een PSA-test kan dus geen onderscheid maken tussen goedaardige prostaataandoeningen en prostaatkanker.

Normaal komt PSA in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. Oudere mannen hebben vaak een wat hoger PSA dan jongere mannen. Een PSA onder de 3 is normaal. Bij oudere mannen kan dit oplopen tot 6, omdat bij hen de prostaat groter is.
Bepaalde agressievere vormen van prostaatkanker maken geen PSA aan. Een laag PSA kan de aanwezigheid van prostaatkanker dus niet helemaal uitsluiten.

 

89%

van de patiënten is 5 jaar na diagnose nog in leven

  • jaarlijks wordt prostaatkanker bij ca. 11.000 mannen in Nederland vastgesteld
  • prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen
  • een prostaatvergroting en prostaatkanker kunnen tegelijk voorkomen
  • er is een verhoogd risico voor mannen bij wie prostaatkanker in de familie voorkomt (vader, broer, oom)