Ga naar hoofdinhoud

Diagnostiek prostaatkanker

Om de diagnose prostaatkanker en een behandelplan vast te stellen, zijn een aantal onderzoeken nodig. Het doel van de onderzoeken is te weten te komen óf er sprake is van prostaatkanker , waar de aandoening precies zit, wat de aard en eventuele uitbreiding is. Niet alle onderzoeken hoeven van toepassing te zijn voor u. Uw arts bepaalt welke onderzoeken nodig zijn om de diagnose te kunnen stellen.

Wij begrijpen dat de periode van onderzoeken veel spanning met zich meebrengt. De onderzoeken trachten we in een zo kort mogelijk tijdsbestek uit te voeren om u zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.

Gedurende de periode van diagnostiek heeft u waarschijnlijk vragen over uw ziekte, het mogelijke verloop daarvan en de behandelmogelijkheden. Vragen die tijdens de periode van onderzoek nog niet te beantwoorden zijn. Dat kan spanning en onzekerheid met zich meebrengen bij zowel u als uw naasten. Wij realiseren ons dat u door een moeilijke tijd gaat en doen er alles aan om u te ondersteunen waar nodig is. Heeft u vragen neem gerust contact op met uw casemanager.

89%

van de patiënten is 5 jaar na diagnose nog in leven

  • jaarlijks wordt prostaatkanker bij ca. 11.000 mannen in Nederland vastgesteld
  • prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen
  • een prostaatvergroting en prostaatkanker kunnen tegelijk voorkomen
  • er is een verhoogd risico voor mannen bij wie prostaatkanker in de familie voorkomt (vader, broer, oom)