De huisarts of de Huisartsenpost stuurt u zo nodig door naar de afdeling Spoedeisende Hulp van Zuyderland Medisch Centrum. Voor de SEH van Zuyderland Medisch Centrum heeft u altijd een verwijzing nodig van uw eigen huisarts of de huisartsenpost.
112
Als u denkt dat u -of iemand in uw omgeving – in een acute, levensbedreigende situatie verkeert, belt
u het alarmnummer 112 en vraagt u om een ambulance.
Darmkanker ontstaat meestal uit een poliep in de wand van de darm. Poliepen zijn goedaardig, maar kunnen kwaadaardig worden. Dan zijn het kwaadaardige tumoren en noemen we dit kanker.
Het doel van het bevolkingsonderzoek dat in 2014 is gestart, is onder andere om deze poliepen in een vroeg stadium op te sporen, nog voordat er symptomen ontstaan. Als darmkanker vroeg ontdekt wordt, is het goed te behandelen.
Per jaar wordt darmkanker bij circa 13.000 nieuwe patiënten vastgesteld. Bij ongeveer 1 op de 3 patiënten van deze groep gaat het om een rectumcarcinoom. Meer mannen dan vrouwen krijgen dikke darmkanker. In Nederland staat darmkanker zowel bij mannen als bij vrouwen op de derde plaats van de oncologische aandoeningen qua incidentie.
Bij mannen volgt darmkanker met 14% van het totaal aantal tumoren, na prostaatkanker (22%) en huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom) (14%). Bij vrouwen staat deze aandoening met 13%, na borstkanker (29%) en huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom) (15%) op de incidentielijst. Naar verwachting zal het aantal patiënten bij wie de diagnose darmkanker gesteld wordt in 2020 gestegen zijn tot ongeveer 17.000, als gevolg van een licht stijgende incidentie (met name bij mannen), de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Darmkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en negentig procent van de patiënten is 55 jaar of ouder.
Uitzaaiingen in de lever of longen
Een tumor in de endeldarm kan uitzaaien. De kans op uitzaaiingen wordt groter als de tumor verder de darmwand ingroeit. Darmkankercellen kunnen losraken en via bloed- of lymfevaten uitzaaien naar bijvoorbeeld de lymfeklieren, de lever of de longen. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren. Als op deze manier een tumor in de lever ontstaat, dan heet dit geen leverkanker, maar zijn het uitzaaiingen in de lever van darmkanker.
Uitzaaiingen in het buikvlies
Bij endeldarmkanker kunnen ook uitzaaiingen in het buikvlies ontstaan. Dit kan gebeuren als de tumor helemaal door de darmwand groeit en er kankercellen in de buikholte terechtkomen. Als de kankercellen zich daar hechten aan het buikvlies kunnen er buikvliesuitzaaiingen ontstaan. Uiteindelijk ontstaat er dan vocht (ascites) in de buik, waardoor de buik dik wordt en pijn kan doen. Ook kan de ontlasting hierdoor veranderen.
Aan het MDO nemen deel:
– een Maag Darm Lever arts (diagnostiek)
– een chirurg (operatie)
– een internist/oncoloog (behandeling chemo-, immono- en doelgerichte therapie en begeleiding klachten)
– een radiotherapeut (in verband met de bestralingen in de Maastro kliniek in Maastricht))
– een casemanager (begeleiding)
– een geriater (met name bij patiënten ouder dan 65 jaar)
– een leverspecialist (uit Maastricht UMC+)
– een radioloog (beeldonderzoek) en
– een patholoog (cel- en weefselonderzoek).
Samen bepalen zij een behandelvoorstel. Dit voorstel wordt met u besproken. Samen met uw arts en uw casemanager beslist u wat in uw situatie de beste keuze is. Dit samen beslissen wordt ook wel ‘shared decision making’ genoemd.
Behandelvoorstel bespreken voor beiden
Na het multidisciplinair overleg zal de arts een behandelvoorstel met u bespreken. Tijdens dit gesprek kunt u ook uw wensen en verwachtingen bespreken. In sommige situaties zal uw arts u een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met uw arts. Met uw vragen kunt u ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.
Zuyderland werkt samen met kanker.nl
Om u te kunnen voorzien van de meest actuele en onafhankelijke informatie werkt Zuyderland samen met kanker.nl.