Ga naar hoofdinhoud

Wat kan ik zelf doen om zo fit mogelijk te blijven?

Zowel tijdens als na de behandeling van kanker is het belangrijk om uw conditie zo optimaal mogelijk te houden. Dit kunt u thuis doen door bijvoorbeeld te gaan fietsen, tuinieren of stevig doorwandelen. Ondanks dat vermoeidheidsklachten gedurende de medische behandeling vaak toenemen, blijft lichamelijk inspanning belangrijk omdat het de bijwerkingen als gevolg van de behandeling van kanker kan verminderen. Meer informatie over bewegen bij kanker vindt u op de website: https://www.tegenkanker.nl/beweging/.

Tijdens de kankerbehandeling, maar ook daarna, kunt u samen met de oncologie-fysiotherapie een persoonlijk beweegprogramma opstellen.

Naast aandacht voor bewegen, is ook ontspanning een belangrijke factor die bijdraagt aan een gezonde leefstijl.

Ontspanning

Neem voldoende rust en zorg voor ontspanning. Plan voor uzelf kleine pauzes (15 – 20 minuten) en houdt ze kort, zodat ze niet een langdurige passieve activiteit worden.

Gun uzelf om te genieten van de dag. U kunt in deze tijd even tv kijken, een tijdschrift lezen, een ontspanningsoefening doen, lekker even in de tuin zitten, in bad liggen of elke andere vorm van ontspanning die bij u past. Hiermee kunt u de batterij weer een beetje opladen, zodat u naderhand weer wat energie heeft voor een activiteit. Soms gaat het opstarten vanuit zo’n pauze wat moeizaam, maar dat is heel normaal.

Meer informatie over het verkrijgen van een gezonde leefstijl vindt u op de website: https://www.tegenkanker.nl/project/werken-aan-je-leefstijl-bij-kanker/