‘Acceptatie en openheid is al n hele stap voorwaarts.’
Lees het hele verhaalColitis ulcerosa, Bechterew en non-Hodgkin
Lees het hele verhaal- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)
Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
vleugel B, begane grond, routenummer 25
Voor afspraak:
meldpunt Oost 03
Voor bezoek behandelcentrum:
balie Oost 35
De afdeling Maag-Darm-Leverziekten (MDL-ziekten) van Zuyderland omvat de diagnostiek en behandeling van ziekten van de spijsverteringsorganen. De MDL-arts bespreekt nadat een diagnose is gesteld met u welke behandelmogelijkheden er zijn. U kunt hierbij denken aan adviezen over leefwijze (waaronder dieet) of het voorschrijven van medicatie.
Tijdens endoscopisch onderzoek kunnen verschillende ingrepen worden verricht. In sommige gevallen kan het nodig zijn een operatie te overwegen, hiertoe wordt zeer nauw samengewerkt met gespecialiseerde chirurgen. Altijd zal besproken worden wat de voor- en nadelen van de voorgestelde behandeling zijn.
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
- U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
- U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
- De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
- Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
- Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
- 3 Goede vragen
- Keuzehulp
- PROM’s
- Consultkaarten
Lees meer over de diverse hulpmiddelen >
Samen beslissen in Zuyderland
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
U hebt samen met uw huisarts besproken dat het verstandig is om, in verband met uw klachten, een van onze MDL-artsen te zien. Dat kan tijdens ons spreekuur of afhankelijk van wat u met uw huisarts heeft afgesproken op de Endoscopieafdeling.
Bij uw eerste polikliniekbezoek zal de MDL-arts uw ziektegeschiedenis uitgebreid met u doornemen en u eventueel lichamelijk onderzoeken. Aanvullend kan er laboratoriumonderzoek worden verricht en afhankelijk van uw klacht kan ook onderzoek op de afdeling radiologie (zoals bijvoorbeeld een echo of een CT-scan) noodzakelijk zijn.
Er zijn verschillende onderzoeken die door een MDL-arts worden uitgevoerd. Hierover leest u meer op de pagina van Endoscopie.
Als er bij een endoscopisch onderzoek een dikke darm- of slokdarmtumor wordt aangetroffen, zult u ook met spoed verwezen worden naar een van de verpleegkundig specialisten. Zij zullen verdere uitleg geven en ervoor zorgen dat het onderzoeks- en behandelplan vlot en goed verloopt.
De MDL-artsen werken samen met verpleegkundig specialisten. De verpleegkundig specialisten besteden extra tijd aan de begeleiding van patiënten met aandoeningen op het gebied van de MDL-arts (hierbij gaat het om patiënten met chronische darmontstekingen en bepaalde leverinfecties). Aspecten die soms minder ter sprake komen in het gesprek met uw MDL-arts, kunnen uitvoerig aan bod komen bij de verpleegkundig specialist.
De MDL-arts bespreekt nadat een diagnose is gesteld met u welke behandelmogelijkheden er zijn. U kunt hierbij denken aan adviezen over leefwijze (waaronder dieet) of het voorschrijven van medicatie.
Tijdens endoscopisch onderzoek kunnen verschillende ingrepen worden verricht. In sommige gevallen kan het nodig zijn een operatie te overwegen, hiertoe wordt zeer nauw samengewerkt met gespecialiseerde chirurgen. Altijd zal besproken worden wat de voor- en nadelen van de voorgestelde behandeling zijn.
Met het zorgregister wil de STZ invulling geven aan de T van Topklinisch. De 26 topklinische opleidingsziekenhuizen kunnen door middel van erkenning middels het STZ Topklinisch Zorgregister aantonen welke functies er volgens de opgestelde criteria ‘Topklinisch’ zijn. Dat betekent onder meer dat de functie goed geborgd is in de organisatie, mede door kennisoverdracht en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over de behandeling, dat patiëntbelangen en –inbreng goed geregeld zijn en dat uitstekende zorg wordt geleverd.
Wat is een topklinische functie?
Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).
STZ Topklinische functie Inflammatory Bowel Disease (IBD)
De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (CU) zijn chronische inflammatoire darmziekten ook wel gezamenlijk IBD (inflammatory bowel disease) genoemd. De ziekte kent een chronisch beloop wat zich kenmerkt in rustige periodes met opflakkeringen van ziekteactiviteit. Binnen Zuyderland Medisch Centrum hebben we de zorg voor een groot aantal IBD patiënten, waaraan gestructureerde IBD zorg wordt geboden door een multidisciplinair behandelteam en waarbij tevens gebruik gemaakt wordt van de mijnIBDcoach; een internet gebaseerde, beveiligde website waarop ziekteactiviteit kan worden gevolgd aan de hand van vragenlijsten maar waarbij ook kennisoverdracht kan plaatsvinden en van waaruit patiënten zeer laagdrempelig contact kunnen opnemen met het behandelteam.
Het Prikkelbaar Darmspreekuur is opgezet voor patiënten met het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) met als doel een betere erkenning en behandeling van PDS, verbeterde kwaliteit van leven van PDS-patiënten en meer tevredenheid bij arts en patiënt. Het spreekuur vindt plaats op de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten (MDL). Voor dit spreekuur heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. De eerste afspraak duurt 70 minuten.
Een van de endoscopie-verpleegkundigen die de PEG-zorg als neventaak heeft zal op de poli plaats nemen. Dit zijn: Ylva Habets, Stefanie Huntjens, Bianca Leibbrand en Femke Zijlstra.
Het PEG sonde spreekuur is opgezet voor patiënten met een Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) sonde. Een PEG sonde is een katheter door de buikwand rechtstreeks in de maag voor het toedienen van voeding, vocht en eventueel medicijnen. Het spreekuur vindt plaats op de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten (MDL).
Voor wie:
- Voor alle patiënten die vragen hebben en/of informatie willen over de PEG
- Voor patiënten met problemen met hun PEG
- Voor patiënten die pas een PEG hebben (nazorg)
- Zowel fysiek als telefonische consulten
U kunt ons bereiken via:
Mail: PEG@zuyderland.nl
Telefonisch: 088 – 459 97 15
Afspraak & Contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
Locaties
vleugel B, begane grond, routenummer 25
Voor afspraak:
meldpunt Oost 03
Voor bezoek behandelcentrum:
balie Oost 35
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier