direct contact

Direct contact

‘Persoonlijke aandacht is maatwerk, want iedere patiënt is anders’

Marlou Rietrae is bedrijfsjurist en bestuursadviseur bij Zuyderland Medisch Centrum. Marlou is enthousiast en nieuwsgierig en wil graag ervaren hoe het is om op de afdelingen met patiënten te werken.

Lees meer

Intensive Care (IC)

Op de Intensive Care-afdeling van Zuyderland worden patiënten opgenomen en behandeld bij wie een of meer lichaamsfuncties zodanig bedreigd worden dat intensieve behandeling en/of bewaking noodzakelijk is. Dit kan zijn als gevolg van een operatie, ziekte of ongeval. De intensieve behandeling kan bestaan uit kunstmatige beademing, ondersteuning van de hartfunctie en circulatie met behulp van geneesmiddelen en/of een pacemaker, en/of overname van de nierfunctie door een dialyseapparaat.

Op de IC wordt de patiënt tijdens opname zeer nauwkeurig geobserveerd en bewaakt. Een patiënt ligt aan bewakingsapparatuur die al bij geringe veranderingen reageert en door onder andere geluidsignalen de verpleegkundige attendeert op een verandering in de toestand van een patiënt.
De IC-verpleegkundige zal niet altijd meteen ter plaatse zijn, maar het geluidsignaal of het alarm attendeert de verpleegkundige op een levensbedreigende situatie of een minder ernstige verandering. Daarop onderneemt de verpleegkundige passende actie. Via monitoren in een centrale cockpit volgen de zorgverleners nauwkeurig de toestand van de patiënt.

Zuyderland Medisch Centrum heeft op twee locaties een afdeling Intensive Care: in Sittard-Geleen en in Heerlen.

Bekijk ook de video's van Intensive Care

Naar de newsroom
 • Afspraak maken en contact

  Zuyderland Medisch Centrum, locatie Heerlen
  Intensive Care – Vleugel B, tussenetage
  Henri Dunantstraat 5
  6419 PC Heerlen
  Tel: 088 – 459 7220

  Routebeschrijving

 • De afdeling

  De afdelingen Intensive Care van Zuyderland Medisch Centrum bieden plaats aan 36 patiënten: er zijn 12 IC-bedden in Sittard-Geleen en 24 IC-bedden in Heerlen. De patiënten worden tijdens hun opname op de afdeling zeer nauwkeurig geobserveerd en gemonitord. De verblijfsduur op de Intensive Care hangt af van de toestand van de patiënt.

  Apparatuur
  Op de kamer van een Intensive Care-patiënt is veel apparatuur aanwezig. Zo is de patiënt aangesloten aan een monitor. Ook kan er speciale apparatuur staan die nodig is voor de ondersteuning van de verschillende organen van een patiënt. Met de hulp van medicijn- en infuuspompen krijgen patiënten bovendien medicijnen en vocht toegediend.

 • Behandelingen

  Welke behandeling(en) een patiënt kan ondergaan, is afhankelijk van een groot aantal factoren. Enkele veel voorkomende behandelingen die plaatsvinden op de IC:

  • Beademing.
  • Behandeling van sepsis.
  • Nierfunctie vervangende therapie.
  • Behandeling van acute verwardheid (delier).
 • Afspraak maken en contact

  Zuyderland Medisch Centrum, locatie Sittard-Geleen
  Intensive Care – meldpunt West 32
  Dr. H. van der Hoffplein 1
  6162 BG Sittard-Geleen
  Tel: 088 – 4593701

  Routebeschrijving

 • De afdeling

  De afdeling Intensive Care van Zuyderland Medisch Centrum biedt plaats aan 36 patiënten: er zijn 12 IC-bedden in Sittard-Geleen en 24 IC-bedden in Heerlen. De patiënten worden tijdens hun opname op de afdeling zeer nauwkeurig geobserveerd en gemonitord. De verblijfsduur op de Intensive Care hangt af van de toestand van de patiënt.

  Apparatuur
  Op de kamer van een Intensive Care patiënt is veel apparatuur aanwezig. Zo is de patiënt aangesloten aan een monitor. Ook kan er speciale apparatuur staan die nodig is voor de ondersteuning van de verschillende organen. Met behulp van medicijn- en infuuspompen krijgen patiënten bovendien medicijnen en vocht toegediend.

 • Behandelingen

  Welke behandeling(en) een patiënt kan ondergaan, is afhankelijk van een groot aantal factoren. Enkele veel voorkomende behandelingen die plaatsvinden op de IC vindt u hieronder.

  • Beademing
  • Behandeling van bloedvergiftiging
  • Nierfunctie vervangende therapie
  • Behandeling van acute verwardheid (delier)
 • Video's