1 op de 9 mensen tussen de 16 en 75 jaar heeft veel moeite met lezen en schrijven.
Binnen Zuyderland is laaggeletterdheid een speerpunt van 2022. Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt om het bespreekbaar te maken als je moeite hebt met lezen en schrijven. Voor mensen met laaggeletterdheid zijn alledaagse handelingen zoals e-mailen, het lezen van een folder, afsprakenbrief of een bijsluiter niet makkelijk. In totaal gaat het om ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders waarvan 2/3 van Nederlandse afkomst is.
Vertaald naar onze regio heeft in Limburg gemiddeld 12,8% van de bevolkingsgroep (18-65 jaar) moeite met lezen en schrijven. Het landelijk gemiddelde is 11,9%. In Heerlen en Kerkrade ligt het percentage het hoogst, namelijk boven de 16%. Dit betekent dat er dagelijks vele tientallen laaggeletterden het Zuyderland ziekenhuis bezoeken.
Taal en gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Uit onderzoek is gebleken dat de gezondheidssituatie van mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en ook rekenen in veel opzichten slechter is dan die van mensen die daar geen moeite mee hebben. Laaggeletterden missen namelijk vaak de vaardigheden om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. De gevolgen daarvan voor hun gezondheid zijn groot, bijvoorbeeld als zij hun medicijnen niet op de juiste manier innemen of zich niet goed voorbereiden op een onderzoek of operatie.
Samen kunnen we helpen!
Zuyderland heeft een bijeenkomst georganiseerd waar zowel taalambassadeurs (mensen die vroeger laaggeletterd waren), zorgverleners als beleidsadviseurs aanwezig waren, om samen het gesprek te voeren over laaggeletterdheid. Wat er tijdens deze bijeenkomst zoal aan bod kwam, kun je bekijken in onderstaande video.
De bijeenkomst heeft ons in ieder geval geleerd dat we laaggeletterdheid bespreekbaar moeten maken. De resultaten en aandachtspunten kun je via onderstaande ‘praatplaat’ bekijken (klik op de afbeelding voor de volledige weergave).
Wat kan jij doen?
Heb jij zelf moeite met lezen en schrijven, vertel dit dan in het gesprek met je dokter of verpleegkundige. Het komt zoveel voor en je hoeft je niet te schamen! Als je zorgverlener het weet, kan hij/zij je veel beter helpen en informatie duidelijker uitleggen.
Wil je meer weten over laaggeletterdheid? Kijk dan op: www.stichtinglezenenschrijven.nl