Ga naar hoofdinhoud

‘De thuiszorg is divers en onvoorspelbaar’

Lees het hele verhaal

Renske

Thuiszorg

‘De thuiszorg is divers en onvoorspelbaar’

Renske is een rasechte Brabantse, die afgelopen jaar haar vertrouwde omgeving heeft achtergelaten voor de liefde door naar Zuid-Limburg te verhuizen. Ze wist al van kleins af aan dat ze iets voor mensen wilde betekenen. ‘’De doorslag kwam toen ik zelf in aanraking kwam met de zorg in het ziekenhuis. Ik kwam in gesprek met verpleegkundigen en dacht, dit is echt iets voor mij.” Daarom is Renske een aantal jaren geleden gestart met de BBL-opleiding tot verpleegkundige bij het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Met meer aandacht
Na het afronden van haar opleiding ging Renske werken als verpleegkundige bij het Maxima Medisch Centrum. “Ik kreeg de kans om binnen de chirurgie aan de slag te gaan, gecombineerd met maag-/darm-/leverziekten. Deze combinatie zorgde voor afwisseling en uitdaging, vooral op het gebied van klinisch redeneren en verpleegtechnische handelingen.” Na de verhuizing naar Zuid-Limburg kwam Renske terecht bij Zuyderland. “Ik heb op dat moment bewust opnieuw gekozen voor het ziekenhuis, omdat ik het gevoel had dat ik daar nog niet klaar was. Daarnaast had ik een verkeerd beeld van de thuiszorg, namelijk dat het voornamelijk wassen, aankleden en steunkousen betrof. Ik merkte al snel dat ik in het ziekenhuis niet genoeg tijd voor een patiënt had, wat in mijn ogen noodzakelijk is voor goede zorg. Ik wilde de patiënt méér bieden.” Renske stuitte afgelopen zomer op een vacature van het transmuraal thuiszorgteam. “Deze vacature was precies wat ik zocht: het verrichten van uitdagende verpleegtechnische handelingen en de unieke kans om dit persoonlijk te maken door het bij de cliënt thuis te doen, met aandacht.” Na een aantal gesprekken en het meelopen van een route, was Renske verkocht. Afgelopen november is ze gestart als verpleegkundige binnen het transmuraal thuiszorgteam.

Creatief handelen
Het grootste verschil met het werken in het ziekenhuis is volgens Renske dat de rollen zijn omgekeerd: “In de thuiszorg ben jij te gast bij de cliënt. Telkens als ik een cliënt bezoek, moet ik mijn voelsprieten meteen laten werken en snel reageren op degene die de deur openmaakt en de situatie of omgeving waar hij of zij zich in bevindt. Eigenlijk heb je meerdere versies van jezelf en pas je je continu aan naar wat je ziet. Dat maakt de thuiszorg zo divers en onvoorspelbaar.” Zo vertelde Renske dat ze onlangs bij een cliënt het dopje op de katheterzak te strak had aangedraaid, maar geen scherpe schaar kon vinden. Ze vroeg aan de cliënt of hij een alternatief had, waardoor Renske vervolgens met een gloednieuwe tuinschaar in haar handen stond. ”Daarmee heb ik het dopje losgekregen. We hebben hier uiteraard hard om moeten lachen.” Een mooi voorbeeld van creatief handelen, een aspect waar iedere dag weer een beroep op wordt gedaan in de thuiszorg.

Dankbaarheid en warmte
Het mooiste aan de thuiszorg vindt Renske dat ze zich zo welkom voelt bij iedereen. “Cliënten zijn echt blij en vertrouwen je meteen zodra ze zien dat de thuiszorg aan de deur staat.” Renske vertelt lachend dat cliënten al snel horen dat ze uit Brabant komt en hier dan ook meteen naar vragen. “Het is hartverwarmend dat zij zich direct aanpassen, omdat ik geen dialect spreek, en oprecht geïnteresseerd zijn in waar ik vandaan kom en hoe ik hier terecht ben gekomen. Ik verwonder mij erover dat veel cliënten toch wel weer een connectie hebben met waar ik vandaan kom, waardoor ik mijn oude thuis toch weer even naar hier haal.”

Uitdagende werkzaamheden
De zorg die Renske levert binnen het transmurale thuiszorgteam is in feite uit het ziekenhuis verplaatste zorg. “Ik ben heel bewust van onze strategie – ‘de beste zorg, zo thuis mogelijk’ – omdat ik het dagelijks in praktijk breng. Cliënten geven aan dat ze het prettig vinden dat ze met behulp van onze zorg niet langer in het ziekenhuis hoeven te blijven en sneller naar huis kunnen.” Renske vertelt dat zij het transmurale thuiszorgteam eerst niet kende. Net als vele anderen. “Men is zich niet bewust van het brede en technische aanbod van de thuiszorg. Een gemiste kans, zeker als patiënten daardoor onnodig lang in het ziekenhuis verblijven.”

Naast de technische handelingen voert het transmurale thuiszorgteam veelal palliatieve zorg uit. Ook ondervangt het de zogenoemde ‘mammacare’. Renske en haar collega’s worden ingezet op de wondzorg, het verstrekken van informatie en het bieden van een luisterend oor aan vrouwen die kampen met borstkanker. “Dit biedt mij de mogelijkheid om naast mijn klinische blik ook psychische begeleiding te bieden. Op die manier probeer ik cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen en gerust te stellen. Cliënten zijn hier dankbaar voor.”

Teamspirit en positieve energie
Het transmuraal thuiszorgteam is een klein, hecht en ervaren team. “We zijn open en eerlijk naar elkaar. Ook is er een goede balans in hoe we zakelijk en informeel met elkaar omgaan. Ik kan echt mezelf zijn.” Renske is vaak alleen op pad, maar heeft nooit het gevoel dat ze alleen aan het werk is. “Als zich een complexe situatie voordoet, dan kan ik mijn collega’s bellen om te overleggen. Indien nodig kan ik na een ingrijpende situatie ook altijd bij hen terecht om te ventileren.”

Sinds Renske werkzaam is in het transmurale thuiszorgteam, is haar werk en privéleven meer in balans dan voorheen. “Aan het einde van een werkdag heb ik nog energie over. Het is de energie die ik krijg door de inhoud van het werk én de omgang met mijn cliënten. Als verpleegkundige vind ik er volop uitdaging. De afwisseling in werkzaamheden is groot en de waardering van cliënten werkt enorm motiverend. Ik ga met een lach op mijn gezicht werken, elke dag weer.”