Ga naar hoofdinhoud

'Werken met zieke kinderen is intensief, maar vooral heel erg leuk’

Lees het hele verhaal

Jolanda Eichhorst

Kinderdiabetes centrum

'Werken met zieke kinderen is intensief, maar vooral heel erg leuk’

Als Jolanda Stauverman, tijdens haar opleiding tot verpleegkundige, stage loopt op de kinderafdeling, is voor haar duidelijk dat zij met kinderen gaat werken. Meteen na het behalen van haar diploma begint ze haar carrière dan ook op de kinderafdeling van Zuyderland. In 2009 stapt ze over naar de polikliniek Kindergeneeskunde en wordt verpleegkundig consulent voor kinderen met diabetes, astma en obesitas. Sinds 2015 houdt ze zich alleen nog bezig met kinderdiabeteszorg. Alle kinderdiabeteszorg in de regio Zuid-Limburg is geconcentreerd bij Zuyderland. Daarnaast is er in het MUMC+ een buitenpoli van ons kinderdiabetesteam gevestigd. Als er sprake is van een sterk ontregelde bloedsuiker, wordt het kind doorgaans eerst opgenomen op de kinder intensive care in Maastricht. Zodra het kind naar een reguliere afdeling kan, wordt een overplaatsing naar Zuyderland geregeld.

Jolanda: ‘Werken met zieke kinderen is intensief, maar vooral heel erg leuk. Ik begeleid niet alleen de kinderen, maar ook de ouders. Soms hebben ouders al veel op hun bordje. Als hun kind dan ook nog diabetes krijgt, krijgen ze er een dagtaak bij. In ons team zijn we niet alleen heel erg betrokken bij het kind, maar ook bij de ouders. We doen er alles aan om hun zo goed mogelijk te begeleiden. Om ook de psychosociale aspecten goed te monitoren, maken een maatschappelijk werker en een psycholoog deel uit van ons team. Zij vervullen ook een coachende rol als dat nodig is. Verder is er een dietiste betrokken. Het tellen van koolhydraten in de voeding is voor jongeren met diabetes erg belangrijk. Op de foto controleer ik bij Mike Dassen de Freestyle libre. Dit is een hulpmiddel waarmee op een eenvoudige manier de bloedsuikerwaarde gescand kan worden, zonder dat bloed geprikt hoeft te worden.

Voor een diabetespatiënt is goede zelfzorg erg belangrijk zodat de bloedsuikerwaarde zo stabiel mogelijk blijft. Maar ook factoren als inspanning, stress, ziekte en warmte hebben invloed op de glucosewaarde. In iedere leeftijdsfase is er sprake van een andere gevoeligheid voor insuline. Neem bijvoorbeeld een puber, waarbij de hormonen door het lijf gieren waardoor ze ongevoeliger zijn voor insuline. Dit is ook de fase die vaak gepaard gaat met de nodige weerstand, niet anders willen zijn door een ziekte, het nemen van risico’s en het opzoeken van grenzen. Zit een diabeet in de puberfase dan is er vaak sprake van een onregelmatige bloedsuikerwaarde. De psycholoog kan in deze fase een belangrijke coachende rol spelen.’

Momenteel werken in Zuyderland zes diabetesconsulenten die allemaal een eenjarige specialisatie opleiding hebben gevolgd. Het aantal kinderen in behandeling ligt rond de 235. Ieder jaar komen er zo’n 20 nieuwe patiënten bij. Zodra het kind 18 jaar wordt, neemt de internist in principe de behandeling over. Vindt de patiënt het prettiger om bij het kinderdiabetesteam in behandeling te blijven dan is een uitloop tot 21 jaar mogelijk.

Jolanda: ‘Werken met kinderen vind ik het mooiste wat er is. Bij jonge kinderen is dat omdat ze vaak puur en eerlijk zijn. Bij pubers ligt de uitdaging in het begeleiden om ze zo goed mogelijk door deze lastige fase heen te helpen op weg naar zelfstandigheid. Het ondersteunen van ouders vind ik een mooie bijkomstigheid en heel leuk om te doen. Ik werk nu nog fulltime, maar als de tijd rijp is, ga ik langzaam afbouwen. Mijn kennis en expertise draag ik dan graag over aan de jonge generatie. Ik hoop dat zij net zo enthousiast zullen zijn en er evenveel plezier aan beleven om met deze doelgroep te werken.’