Ga naar hoofdinhoud

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:

088 – 459 9704

088 – 459 9704

werkdagen van 08.30 – 17.00 uur

Locaties

Heerlen

etage 1, balie 1.10

Behandelcentrum Urologie

meldpunt Oost 35

Incontinentie voor urine betekent het ongewild verliezen van urine. Dat kan variëren van het verlies van enkele druppeltjes tot een hele plas. Incontinentie komt in verschillende vormen voor.

Inspanningsincontinentie (stress-incontinentie) is ongewild urineverlies bij inspanning zoals hoesten, tillen, vrijen, sporten of lachen. Eén op de vier vrouwen boven de 35 jaar heeft er last van.
Aandrangincontinentie (urge-incontinentie) is een vorm waarbij men aandrang voelt om te urineren, maar de urine komt ook meteen. Dit komt zowel bij mannen als vrouwen vaak boven de 60 jaar voor. We spreken ook wel van een overactieve blaas. Soms voelt de patiënt alleen de aandrang om veel te plassen, zonder incontinentie.
Overloopincontinentie komt vooral voor op oudere leeftijd en meer bij mannen dan bij vrouwen en uit zich door regelmatig druppels urineverlies. In het algemeen is de kracht van de plasstraal slecht.

Oorzaken

De oorzaken van incontinentie zijn divers en verschillen bij mannen en vrouwen.
Bij inspanningsincontinentie werkt de afsluitspier van de blaas onvoldoende. Bij de vrouw ontstaat dat vooral door het niet goed (meer) functioneren van de bekkenbodemspieren. Bij de man ontstaat dat vooral na prostaatoperaties.
Bij aandrangincontinentie ligt de oorzaak veelal in de zenuwvoorziening van en naar de blaas.
Overloopincontinentie bij mannen wordt meestal veroorzaakt door prostaatproblemen. Bij vrouwen kan het een gevolg zijn van bijvoorbeeld een zeer sterke blaasverzakking. De blaas kan dan slecht geleegd worden bij plassen en is zo vol, dat hij voortdurend overloopt, vandaar de naam overloopincontinentie.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn goede urine opvang materialen op de markt die de eerste problemen houdbaar kunnen maken. De aandrangincontinentie en overloopincontinentie kunnen achterliggende oorzaken hebben die schade kunnen veroorzaken. In die gevallen is het verstandig u bij de huisarts te melden. Bij de inspanningsincontinentie kunt u dit doen wanneer uw klachten u belemmeren in uw normale functioneren.

Wat gebeurt er bij de uroloog?

Door middel van vragenlijsten en lichamelijk onderzoek zal de oorzaak van uw urine-incontinentie worden vastgesteld. Bij vrouwen zal vaak ook een gynaecoloog, incontinentieverpleegkundige en bekkenbodemfysiotherapeut betrokken zijn bij het onderzoek en/of bij de behandeling.

Soms zal er in de blaas gekeken worden of zullen er drukmetingen van de blaas gedaan worden.

Behandelmogelijkheden

Er bestaan goede behandelmogelijkheden om urine-incontinentie te genezen of te verbeteren. Daarnaast zijn er goede opvangmaterialen ontwikkeld. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor elk van de vormen van urine-incontinentie. Altijd is de behandeling afgestemd op de oorzaak van uw klachten.

In eerste instantie is de behandeling van inspanningsincontinentie meestal gericht op het verstevigen van de bekkenbodem met behulp van bekkenbodemfysiotherapie. Als dat niet helpt, kan deze vorm van incontinentie vaak operatief worden verholpen.

Belangrijkste behandelmethode bij aandrangincontinentie is de blaas te remmen met medicijnen. Als deze onvoldoende werken of teveel bijwerkingen geven, bestaat de mogelijkheid om door Botox injecties in de blaas de aandrang, met of zonder incontinentie, te verminderen. Ook door zenuwstimulaties kan de aandrang verminderen .

Bij de overloopincontinentie zal de behandeling erop gericht zijn de blaas beter te ledigen. Welke behandeling hiervoor moet worden toegepast hangt af van de oorzaak.

Meer informatie
Bekkenbodem Centrum 
Urineverlies vrouwen
Urineverlies mannen

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:

088 – 459 9704

088 – 459 9704

werkdagen van 08.30 – 17.00 uur

Locaties

Heerlen

etage 1, balie 1.10

Behandelcentrum Urologie

meldpunt Oost 35