‘Gastvrijheid zit in kleine dingen’
Lees meer'Na drie weken alweer op het voetbalveld'
Op de dag van de operatie was ik super zenuwachtig, maar ik ben goed opgevangen door lieve verpleegkundigen en artsen. Eenmaal op de OK maakte de anesthesist nog een grapje. Hij zei: ‘Vluchten kan niet meer’.
Lees meerZonder pijn op de motor, het kan weer!
Jos Meisen (52) besloot na een jaar sukkelen, maar eens naar de huisarts te gaan met de zeurende pijn in zijn heup. ‘Op een gegeven moment had ik er zo veel last van, dat ik nauwelijks meer kon lopen’.
Lees meer- Zuyderland
- Specialismen en afdelingen
- Orthopedie
Orthopedie
Afspraak & Contact
Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken?
Locaties
Souterrain, balie 25
Meldpunt West 09
De afdeling Orthopedie van Zuyderland Medisch Centrum houdt zich bezig met de operatieve en niet-operatieve behandeling van stoornissen aan het bewegingsapparaat.
Denk daarbij aan stoornissen aan alle beenderen, gewrichten, kapsels, banden, spieren, pezen (en bijbehorende zenuwen en bloedvaten) van het menselijk lichaam. Onze orthopedisch chirurgen leveren samen met hun teams de beste zorg aan patiënten met deze aandoeningen.
Van jong tot oud
De aandoeningen kunnen zijn ontstaan voor de geboorte (aangeboren), of later zijn ontstaan; op kinderleeftijd of op oudere leeftijd, bijvoorbeeld ten gevolge van overbelasting (sport), na een ongeval of ten gevolge van (normale) veroudering. Een orthopedisch chirurg ziet in het algemeen dan ook veel verschillende patiënten; van jong tot oud, en met veel verschillende aandoeningen, van top tot teen.
Poliklinieken en verpleegafdelingen
De polikliniek en verpleegafdeling van Orthopedie vindt u op onze locaties in Heerlen en Sittard-Geleen.
Opleidingsbevoegdheid
De specialisten in Zuyderland Medisch Centrum leiden arts-assistenten op tot orthopedisch chirurg, zijn actief in wetenschappelijk onderzoek en publiceren regelmatig in nationale en internationale tijdschriften.
Speciale spreekuren
Om uw klachten zo goed mogelijk te kunnen behandelen zijn er ook speciale spreekuren ingericht zoals bijvoorbeeld het sport spreekuur, het kinderspreekuur, het wervelkolom spreekuur, het prothese spreekuur etc.
Wat is Samen beslissen?
We willen dat de zorg die u krijgt zo goed mogelijk aansluit en past bij uw leven en behoeften. Daarvoor is het belangrijk dat u met uw dokter/verpleegkundige samen praat en een beslissing neemt over welke zorg het beste bij u past. Dit noemen we Samen Beslissen.
De dokter/verpleegkundige heeft medische kennis. U weet vooral wat uw eigen wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt.
Wat kunt u zelf doen en wat doen zorgverleners?
- U bereidt zich voor op het gesprek met uw zorgverlener, en schrijft bijvoorbeeld uw vragen alvast op.
- U stelt de vragen aan uw zorgverlener zodat u geïnformeerd bent. U vertelt uw zorgverlener wat uw wensen en behoeften zijn en wat u belangrijk vindt in uw leven. Neem de tijd en betrek waar nodig of wenselijk uw naasten.
- De zorgverlener beschikt over medische kennis en bespreekt de behandelmogelijkheden met u. De informatie die u krijgt van uw zorgverlener sluit aan op uw wensen en behoeften.
- Samen nemen jullie een beslissing over welke zorg het beste bij u past.
Hoe kunt u samen beslissen?
- Tips voor uw voorbereiding op het gesprek met uw zorgverlener
- 3 Goede vragen
- Keuzehulp
- PROM’s
- Consultkaarten
Lees meer over de diverse hulpmiddelen >
Samen beslissen in Zuyderland
In Zuyderland vinden we Samen beslissen erg belangrijk. Samen beslissen is daarom onderdeel van de basiszorg. We voeren altijd het goede gesprek tussen dokter/verpleegkundige en patiënten over zorg, gezondheid en behandeling.
Het Rapid Recovery Programma binnen Zuyderland Medisch Centrum is gebaseerd op de gedachte dat de patiënt het meest gebaat is bij een zo minimaal mogelijke impact van de behandeling op lichaam en geest. Patiënt krijgt pijnstilling en revalidatie op maat zodat hij beter herstelt.
Orthopedische aandoeningen zijn aandoening van de spieren, botten en gewrichten. De ziekten kunnen blijvend letsel tot gevolg hebben en tot een bepaalde mate van beperking leiden. Ook kan een ziekte degeneratief zijn; dat wil zeggen dat de ziekte in ernst toeneemt en daarmee kan leiden tot meer beperkingen in de tijd.
Heeft u klachten waarvan u denkt dat die door een arts gezien moeten worden, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. Deze zal dan samen met u bepalen of een verwijzing naar een orthopedisch chirurg noodzakelijk is.
Het doen van wetenschappelijk onderzoek vindt Zuyderland Medisch Centrum erg belangrijk. Hiermee kunnen wij meten of onze behandelingen effectief en veilig zijn. Ook kunnen de effecten van recente behandelvormen goed in kaart worden gebracht. Hiervoor is uiteraard de hulp nodig van onze patiënten.
Met het zorgregister wil de STZ invulling geven aan de T van Topklinisch. De 26 topklinische opleidingsziekenhuizen kunnen door middel van erkenning middels het STZ Topklinisch Zorgregister aantonen welke functies er volgens de opgestelde criteria ‘Topklinisch’ zijn. Dat betekent onder meer dat de functie goed geborgd is in de organisatie, mede door kennisoverdracht en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over de behandeling, dat patiëntbelangen en –inbreng goed geregeld zijn en dat uitstekende zorg wordt geleverd.
Wat is een topklinische functie?
Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).
STZ Topklinische functie heup- en knieprothesiologie
Zuyderland biedt een geoptimaliseerd zorgpad voor heup- en knieprothesiologie, waarbij de patiënt centraal staat en patiëntveiligheid en kwaliteit gegarandeerd worden door middel van een multidisciplinaire aanpak en ketenzorg in anderhalve lijn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van innovatieve technieken en trajecten en dit wordt continu gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek.
Afspraak & Contact
Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken?
Locaties
Souterrain, balie 25
Meldpunt West 09
Patiëntportaal
Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier
knie- en heupprothesen per jaar
‘Door mijn nieuwe knieën gaat een nieuwe wereld voor me open’
Tinny Blokzijl | Orthopedie