direct contact

Direct contact

Geboortecentrum

Ben je in verwachting en woon je in Zuid-Limburg? Dan is Zuyderland Geboortecentrum op locatie Heerlen de ideale omgeving waar je als aanstaande ouders je baby met de beste zorg omringt.

De geboorte van een kind is een van de mooiste en spannendste momenten in jullie leven. Ook dan wil je de beste zorg. Een gastvrij onderkomen met specialistische zorg voor ouders en baby is daarbij van onschatbare waarde. Moeder en kind worden in het Geboortecentrum geen moment van elkaar gescheiden: ze verblijven altijd samen in eigen suite,  waar ook de partner dag en nacht kan verblijven. Uiteraard zijn familieleden van harte welkom in ons centrum.

De poliklinische zorg en spreekuren voor zowel Gynaecologie & Verloskunde als Kindergeneeskunde blijven op de huidige locaties voorhanden. Bij Zuyderland Medisch Centrum zorgen we samen voor de allerbeste geboortezorg.

 • Rondleiding geboortecentrum

  Op onderstaande data worden er rondleidingen binnen het geboortecentrum gegeven.

  • zaterdag 25 augustus 2018 (VOL)
  • zaterdag 29 september 2018 (VOL)
  • zaterdag 27 oktober 2018 (VOL)
  • zaterdag 24 november 2018 (VOL)
  • zaterdag 15 december 2018 (VOL)

  Schrijf je tijdig in want vol = vol!

  De rondleidingen vervangen niet de voorlichtingsavonden.

 • Contact

  Geboortecentrum – Vleugel B, 2e etage
  Henri Dunantstraat 5
  6419 PC Heerlen
  Tel: 088-4596822

  Locatie binnen het ziekenhuis
  Jullie kunnen je melden bij de balie Verloskamers – Vleugel B, 2e etage.

  Routebeschrijving

  Parkeren
  Bij aankomst kunnen jullie parkeren in de parkeergarage van het ziekenhuis. Let op, na 21.00 uur is de draaideur richting het ziekenhuis gesloten. Naast de deur staat een zuil met een infoknop. Druk op de infoknop en meld dat je voor de Verloskamers komt. De portier opent dan de deur. Via de roltrap kom je terecht in de centrale hal van het ziekenhuis. Voor de liftenhal ga je links de gang door. Volg hier de bordjes ‘Zuyderland Geboortecentrum’.

 • Voorlichtingsavond Zwangerschap en bevalling

  Tijdens de voorlichtingsavond Zwangerschap en bevalling krijg je meer informatie over het Geboortecentrum. Een eerstelijns verloskundige vertelt iets over de bevalling, een gynaecoloog geeft meer informatie over mogelijke complicaties en de vriendelijke keizersnede, er wordt een film getoond van het geboortecentrum ( geen rondleiding) en tenslotte vertelt een anesthesioloog over de verschillende vormen van pijnbestrijding. In de pauze is er ruimte om in kleine setting op een kraammarkt nog specifieke vragen te stellen.

  De data van de voorlichtingsavonden in 2018:

  • Donderdag 11 januari
  • Donderdag 15 februari
  • Dinsdag 13 maart
  • Donderdag 12 april
  • Dinsdag 15 mei
  • Donderdag 7 juni
  • Dinsdag 3 juli
  • Dinsdag 21 augustus
  • Donderdag 20 september
  • Dinsdag 30 oktober
  • Donderdag 15 november
  • Dinsdag 18 december

   

  Alle bijeenkomsten vinden plaats tussen 19.30 uur en 21.30 uur in het bedrijfsrestaurant, Zuyderland Medisch Centrum Heerlen.

  De presentatie kun je hier alvast bekijken

  Inschrijving

 • Ik ben zwanger

  Het krijgen van een kindje is een bijzondere en unieke gebeurtenis. Samen met de verloskundige uit de regio vormen wij de zorg rondom uw zwangerschap en geboorte van uw kindje(s).

  Ben je net zwanger dan zien we je graag voor een 1e bezoek op onze intake poli. Tijdens het eerste bezoek heeft u een gesprek en een eerste echo. Ter voorbereiding op dit bezoek vragen wij jullie het intake-formulier in te vullen en te mailen naar afspraak_gynaecologie@zuyderland.nl
  Deze vragenlijst wordt dan tijdens het 1e bezoek op eventueel aandachtspunten samen besproken.
  Na dit bezoek wordt samen met u, uw individuele “zorgpad” besproken en krijgt u een informatie tasje mee. Enkele folders kunt u ook al onder aan deze pagina downloaden.

  Voor iedere zwangere adviseren wij de ZwApp te downloaden. Via deze App die speciaal ontwikkeld is door de verloskundigen en gynaecologen in onze regio, krijgt u informatie die belangrijk is voor uw zwangerschap. Tevens heeft u dan direct toegang tot ons spoednummer, maar kunt u ook een mooi online dagboek bijhouden en staat er tal van extra informatie op.

  Folders om al te bekijken
   Zwanger: informatie over zwangerschap RIVM
  – Straks zwanger worden. Gesproken informatie en in meerdere talen
  – Onderzoek van uw ongeboren kind?
  – Roken en zwangerschap
  – Bevallen in het Zuyderland
  – Geboorteplan

 • De bevalling

  Ben je onder controle bij de afdeling Gynaecologie & Verloskunde van Zuyderland en vermoed je dat de bevalling van start gaat, bel dan met de verloskamers van het Geboortecentrum: 088-4596822.
  Dat kan zijn bij regelmatige weeën, het gevoel van harde buiken en verlies van vruchtwater of bloed. In overleg met de medewerker(s) van de verloskamer wordt dan besloten of het verstandig is om meteen naar het ziekenhuis te komen, of dat je nog even thuis kunt afwachten. Ook wanneer je ongerust bent, zoals bij het ‘voelen van minder leven’, kun je 24 uur per dag contact opnemen met de verloskamers.
  Ben je onder behandeling van een verloskundige, neem dan altijd eerst contact op met je eigen verloskundige. In overleg wordt dan besloten wanneer je naar het Geboortecentrum komt voor de bevalling.

  Geplande bevalling
  Een andere mogelijkheid is een geplande bevalling, bijvoorbeeld door middel van een inleiding of keizersnede. In het Geboortecentrum vinden vrijwel alle keizersneden plaats via de ‘gentle sectio’-methode oftewel de ‘vriendelijke’ keizersnede. Ook als de bevalling niet verloopt zoals verwacht, kan dat een optie zijn. De keizersnede wordt alleen gedaan als moeder en kind in goede conditie zijn. Een bevalling bij de gynaecoloog wordt begeleid door een klinisch verloskundige en een gynaecoloog in opleiding.

 • Na de bevalling

  Na de bevalling kun je de familie informeren op een door jullie gewenst tijdstip. Afhankelijk van de bevalling ga je na een paar uur met de baby naar huis (poliklinische bevalling) of word je opgenomen in een van onze kraam/neo-suites.

  Bezoek
  Je partner is 24 uur per dag welkom. Een overnachting is mogelijk door de rooming-in faciliteit op de kraamsuite. Ook familie en vrienden zijn van harte welkom voor een bezoekje. Voldoende rust voor moeder en kind is daarbij wel belangrijk.

  Ontslag
  Bij een bevalling zonder complicaties kun je na een aantal uren naar huis. Bij een bevalling met een medische indicatie of complicaties is het ontslag afhankelijk van de gezondheidstoestand van jou en je kindje. De gynaecoloog en/of verloskundigen besluiten en informeren je wanneer je weer naar huis mag.

  Voeding
  Vaak heb je tijdens de zwangerschap al besloten of je jouw baby borstvoeding of flesvoeding wilt geven.

  Borstvoeding
  Het stimuleren van borstvoeding is een van onze speerpunten. Onze lactatiekundigen (borstvoedingsdeskundigen) staan klaar om je zoveel mogelijk te begeleiden. Samen creëeren we een rustige omgeving voor moeder en kind om zo een goede start van de borstvoeding te waarborgen.

  Nazorg

  Al tijdens je zwangerschap regel je de nazorg met de verloskundige (of huisarts). De verpleegkundige van de verloskamer vraagt je de naam van degene die de nazorg doet. Als je naar huis gaat, krijg je de medische gegevens van de bevalling mee en ook een overdracht voor de kraamverzorgster.

  Nacontrole
  Ongeveer zes weken na de bevalling ziet de gynaecoloog je graag voor controle op het spreekuur terug. Als het kan krijg je bij ontslag meteen de afspraak voor het controle-bezoek mee. De nacontrole kan naar keuze plaatsvinden bij de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen, Sittard-Geleen, Brunssum of de buitenpoli ‘de Egthe’ in Echt. De nacontrole in het ziekenhuis kan desgewenst worden begeleid door je eigen verloskundige.

 • Voeding in het geboortecentrum

  U maakt zelf een weloverwogen keus om uw kind borst- of flesvoeding te geven.
  Als u door omstandigheden uw baby geen borstvoeding kunt geven is flesvoeding een goed alternatief.
  In beide gevallen kunt u van de verpleegkundige in het geboortecentrum alle begeleiding verwachten.

  Borstvoeding

  Borstvoeding is superieur aan kunstvoeding en is daarom een goede keuze.
  Dankzij uitgebreid onderzoek weten we nu dat borstvoeding wel degelijk verschilt van kunstvoeding.

  Voordelen voor de moeder:

  • De moeder heeft bij borstvoeding op eenvoudige wijze een direct lijfelijk contact.
  • De voeding is overal zonder voorbereiding te geven.
  • De voeding heeft een beschermende werking tegen borstkanker, eierstokkanker en broze botten (osteoporose) op latere leeftijd.
  • Na de bevalling herstelt de baarmoeder sneller.
  • De moeder komt weer gemakkelijk terug op haar oude gewicht.
  • De menstruatie blijft waarschijnlijk langer uit.

  Voordelen voor de baby:

  • Met moedermelk verloopt de groei van de baby op een natuurlijke manier.
  • Er is een optimale ontwikkeling van hersenen en zenuwstelsel.
  • Moedermelk biedt een beschermende werking tegen onder andere maagdarmstoornissen, buikpijn, diarree, middenoorontsteking, longontsteking, bronchitis.
  • Borstvoeding zorgt voor een goede ontwikkeling van mond- en kaakspieren.
  • Met de borst worden tegelijkertijd het directe lichaamscontact, de lichaamswarmte van de moeder, haar vertrouwde geur en de voor het kind bekende geluiden aangeboden; ze verschaffen de baby een veilig gevoel en vertrouwen in de omgeving.
  • Ook op langere termijn heeft borstvoeding invloed op de gezondheid van het kind: minder kans op allergische klachten, zoals eczeem en astma, suikerziekte, chronische darmziekten, hart- en vaatziekten en leukemie en overgewicht.

  Het eerste uur na de geboorte op de verloskamer
  Huid op huidcontact: de baby moet tijd krijgen om bij te komen van de geboorte, ongestoord, bloot tegen moeders huid, afgedroogd en warm toegedekt. Rust is nodig als moeder, vader en baby elkaar voor het eerst ontmoeten. De pasgeboren baby zal na een poosje de oogjes open doen, kijken en bewegen, kruipen, even rusten, de borst ontdekken, zoeken, happen en tenslotte zuigen en in slaap vallen. Geef dit proces alle ruimte.

  Advies:

  • Aanleggen binnen één uur na de geboorte, huid-op-huid en ongestoord. Dit contact dient bij voorkeur minimaal 1 uur te duren, of zo lang moeder dit wenst (afhankelijk van toestand moeder en kind).
  • Als het voor de moeder niet mogelijk is om direct na de bevalling het kind bloot bij zich te hebben kan ook de vader deze rol overnemen.
  • De moeder legt zelf de baby aan (niet de hulpverlener); de moeder wordt begeleid bij het aanleggen.
  • Let op de vroege hongersignalen: het maken van zuig-smakbewegingen met het mondje, het draaien van het hoofdje naar de borst (zoekgedrag) of sabbelen op een handje.

  De zuigreflex van de baby is direct na de bevalling het sterkst, en het bevordert het op gang komen van de borstvoeding. Het zuigen van de baby aan de borst zorgt voor het snel kleiner worden van de baarmoeder en verkleint de kans op nabloedingen.
  Moeder en kind blijven, zeker de eerste dagen, zoveel mogelijk bij elkaar. Dit is belangrijk voor het stimuleren van de borstvoeding en voor de moeder- en kindrelatie en geldt zowel voor de ziekenhuis- als de thuissituatie. Hierbij is zoveel mogelijk huidcontact aan te bevelen.

  Op de kraamafdeling wordt u bij het geven van borstvoeding ondersteund door een verpleegkundige of een lactatiekundige van de afdeling. Ook zullen zij u uitleg geven over aanleggen, kolven etc.
  De baby wordt de eerste dagen elke 2 à 3 uur aan de borst gelegd, op het moment dat de baby vroege hongersignalen laat zien. Borstvoeding komt daardoor goed op gang. Baby’s die vaak drinken blijken ook minder vaak geel te worden en minder af te vallen. Door vaak aanleggen neemt de hoeveelheid moedermelk per keer snel toe.

  Sommige baby’s drinken meteen vanaf de geboorte goed aan de borst, de meeste baby’s hebben echter even tijd nodig om te wennen en te leren drinken.
  Een paar tips:

  • Zoek de houding die prettig is voor u en uw baby
  • De baby moet recht liggen (zijn oor, schouder en heup moeten op één lijn liggen) en moet zijn hoofdje niet hoeven draaien om de tepel te kunnen pakken
  • Om de melkproductie goed op gang te brengen is het belangrijk om uw baby vaak en zorgvuldig aan te leggen

  Op de neonatologie afdeling wordt u bij het geven van borstvoeding begeleid door zowel verpleegkundigen als ook door lactatiekundigen.
  U krijgt informatie over het geven van borstvoeding en er wordt hulp geboden als borstvoeding niet vanzelf gaat, denk hierbij aan een te vroeg geboren baby of een zieke baby.
  Ook bij een te vroeg geboren baby kunt u al vroeg starten met oefenen van borstvoeding. Zodra het mogelijk is kunt u buidelen met uw baby. Bij buidelen wordt de baby bloot op uw blote huid gelegd en lekker warm toegedekt. Voor ouders en baby is dit een moment van pure ontspanning. Het lichaam van de moeder reageert op buidelen door meer melk te maken. Soms lekken de borsten een beetje moedermelk tijdens buidelen. Dat komt door de hormonen die vrijkomen in haar lichaam. Als de baby wat groter is kunt u hem met zijn mondje bij de tepel neerleggen. Hij zal dan gaan snuffelen, likken en misschien wat borstvoeding proeven. Als de baby groot en sterk genoeg is kan hij worden aangelegd.
  Baby’s die sterk genoeg en stabiel zijn, kunnen direct aan de borst drinken. De kinderarts beslist of uw baby zelf mag drinken. De meeste baby’s die op de neonatologie zijn opgenomen, hebben tijd nodig om te leren drinken aan de borst.

  Lactatiekundige
  Een lactatiekundige is een professioneel opgeleide borstvoedingsspecialist. Ze bestudeert het proces en de praktijk van borstvoeding. Hiervoor maakt ze gebruik van relevante kennis van de menselijke lactatie, maar ook van kennis binnen andere terreinen zoals anatomie, fysiologie, immunologie, voedingsleer etc.
  De meeste ouders zullen weinig problemen ondervinden bij het geven van borstvoeding. Soms zijn er echter omstandigheden waarbij ondanks hulp en advies van andere hulpverleners problemen ontstaan rondom het geven van borstvoeding. In zo’n geval kan de lactatiekundige met haar specialistische kennis hulp bieden. Lactatiekundigen zijn hiervoor speciaal opgeleid en kunnen u begeleiden en adviseren bij probleemsituaties rondom de borstvoeding.

  Wanneer kunt u een lactatiekundige inschakelen?

  • voorlichting en advies m.b.t. borstvoeding
  • problemen bij het aanleggen van de baby
  • het weigeren van de borst
  • pijnklachten
  • borstontstekingen
  • onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby
  • ziekte of handicap van moeder of baby
  • opnieuw beginnen met borstvoeding (relacteren)

  De lactatiekundigen op de afdeling neonatologie zijn:
  Evelyn Rauwerda
  Bea  Jansen
  Susanne Vogelzang
  Raph Frijns
  Mariska Thiemann

  Meer informatie vindt u in onze borstvoedingsfolder en op de volgende websites:
  www.borstvoeding.com

  VBN (Vereniging Borstvoeding Natuurlijk)
  www.borstvoedingnatuurlijk.nl

  Stichting Zorg voor Borstvoeding
  www.zorgvoorborstvoeding.nl

  Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen
  www.nvlborstvoeding.nl

  Vereniging van Ouders van Couveusekinderen
  www.couveuseouders.nl

  Voedingscentrum
  www.voedingscentrum.nl

  LLL (La Leche Leage)
  www.lalecheleage.nl

 • Neonatologie

  Als je kindje te vroeg wordt geboren, een te laag geboortegewicht heeft of er andere problemen optraden tijdens de bevalling,  kan het zijn dat je kindje wordt opgenomen op afdeling Neonatologie. Dit specialisme richt zich op de kwetsbare pasgeborene. Ook als je baby ter observatie wordt opgenomen of vanwege geelzien onder de (fototherapie)lamp moet liggen, blijven moeder en kind te allen tijde samen op de kraam/neo-suite.

  Neonatologie betekent: de kennis van ziekten van de pasgeborene en de behandeling. Het woord stamt af van neonaat, dat pasgeborene betekent.

  Het nieuwe concept in het Geboortecentrum zorgt ervoor dat moeder en kind te allen tijde samen verblijven in een eigen eenpersoonskamer. Het kind wordt niet meer gescheiden van de moeder, maar verblijft bij de ouders in de kraam/neo-suite. Een suite waar ook de partner overdag kan eventueel kan overnachten.

  Lees meer over onze afdeling Neonatologie op de webpagina.

 • Onze speerpunten

  1. Family Centered Care: gezinsgerichte zorg
  In het nieuwe Geboortecentrum staat vanaf 1 juli gezinsgerichte zorg voor pasgeborenen centraal. Ouders verblijven er samen met hun kind in een eigen kraam/neosuite en zijn actief betrokken bij de zorg voor hun kind. Daar wordt zowel het kind als het gezin sterker van.

  Hechting tussen kind en moeder ontstaat al vroeg in de zwangerschap. Na de geboorte is het van groot belang dat een kind zich kan koesteren in de zorg van de ouders. Als een pasgeborene om medische redenen in het ziekenhuis moet verblijven, wordt deze band vaak abrupt verbroken. Dat komt niet alleen door de fysieke afstand, maar ook omdat artsen en verpleegkundigen tijdelijk de zorg overnemen. Door moeder en kind samen in één kamer te verzorgen en ouders te laten deelnemen aan de zorg voor hun kind, blijft veilige hechting beter intact.

  Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat dit een positieve invloed heeft op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een kind. In het Geboortecentrum stimuleren we ouders dan ook om zoveel mogelijk tijd door te brengen met hun baby.
  Verpleegkundigen helpen vaders en moeders om hun kindje te leren begrijpen. Zo ontwikkelen jonge ouders het vertrouwen dat het straks, als ze eenmaal thuis zijn, ook heus wel lukt. Deze gezinsgerichte zorg is een enorme winst voor kwetsbare kinderen en het gezin, zowel op korte termijn maar zeker ook voor de verdere ontwikkeling.

  2. Visie
  De geboorte van een kind is een van de mooiste en spannendste momenten in jullie leven. Dan wil je graag omringd worden door de beste zorg. Een gastvrij onderkomen voor moeder, vader en baby is daarbij van onschatbare waarde. Uniek is dat moeder en kind in het Geboortecentrum geen moment van elkaar worden gescheiden: ze verblijven altijd samen op een eenpersoonskamer. Een suite waar ook de partner dag en nacht kan verblijven. Uiteraard zijn familieleden van harte welkom in ons centrum.

  3. Manier van pijnbestrijding
  Pijnbestrijding klinkt als een akelig begrip. Bevallen is al een opgave en de pijn die het met zich meebrengt kan heftig zijn. Vaak geeft een vrouw pas te laat tijdens de bevalling aan dat ze pijnbestrijding wil, waardoor dat vaak niet meer mogelijk is. De bevalling moet dan worden afgerond zonder pijnbestrijding.
  Het Geboortecentrum biedt twee nieuwe vormen van pijnbestrijding: het bevalbad en entonox (lachgas). De ruggenprik, momenteel gebruikt op beide locaties, blijft uiteraard ook beschikbaar. Het belangrijkste verschil tussen een ruggenprik en de twee nieuwe opties is dat de ruggenprik daadwerkelijk de pijn bestrijdt, terwijl de andere opties de pijn juist draaglijker maken: ze brengen het lichaam in een meer ontspannen modus. Het bevalbad en het lachgas sturen daarmee aan op een natuurlijkere manier van bevallen. De traditie van lachgas komt over uit landen als de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië waar de techniek al jarenlang succesvol wordt toegepast.
  Ook de epidurale injectie (ruggenprik) blijft in het Geboortecentrum tot de mogelijkheden behoren. Die moet echter op tijd worden geprikt: bij een ontsluiting van drie tot vier centimeter. De vloeistof die door de ruggenprik wordt toegediend heeft namelijk tijd nodig om in te werken. Ook is het goed om te weten dat de ruggenprik niet voor iedereen een optie is. Diverse redenen zoals allergieën of eerdere operaties rondom de rug en heupen, kunnen ertoe leiden dat je niet in aanmerking komt voor een ruggenprik. Het is dus van belang om je van te voren goed te laten informeren over de opties van pijnbestrijding. Dit zorgt op het moment van bevallen voor minder stress en een meer ontspannen bevalling. De ruggenprik (epidurale pijnbestrijding) is 7 dagen per week, 24 uur per dag mogelijk.
  Meer informatie krijg je op de maandelijkse themabijeenkomsten op locatie Heerlen.

  4. Gentle sectio
  De verschillen tussen een gewone keizersnede en een ‘gentle sectio’ zitten vooral in het persoonlijk contact met de baby. Tijdens de gentle sectio wordt gebruik gemaakt van een doorzichtig operatiedoek of een monitor. Zo kunnen de kraamvrouw en de partner zien hoe het kindje geboren wordt. Bij de operatie is ook een kinderarts aanwezig. Deze voert een korte controle uit, daarna mag de baby worden vasthouden. Dit eerste huid-op-huid contact is erg belangrijk voor de band tussen moeder en kind. Een ander voordeel is dat de baby afleiding biedt, waardoor er minder pijnbestrijding nodig is bij het hechten.

  5. Geboortezorg onder één dak
  In het nieuwe Geboortecentrum staat een team van artsen, verloskundigen, verpleegkundigen en ondersteuners dag en nacht klaar in een veilige en vertrouwde omgeving. Komen jullie samen met de verloskundige, dan worden jullie door het aanwezige team vriendelijk verwelkomd. Als de bevalling onverhoopt anders verloopt dan verwacht, is er direct acute zorg voorhanden. Alles onder één dak.

 • Voorlichting

  Zuyderland Medisch Centrum verzorgt maandelijks een voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling. Sinds de opening van Zuyderland Geboortecentrum vinden deze voorlichtingsavonden alleen nog plaats op locatie Heerlen.

  Meer informatie over de voorlichtingsavond en inschrijving.

 • Magazine

  Zuyderland informeert je vier keer per jaar met een online magazine. Schrijf je in en ontvang ieder nummer vier keer per jaar in je mailbox!

  Het tweede nummer (juli 2017) stond in het teken van onze geboortezorg. Ben je in verwachting? Of wil je zwanger worden? Dan is dit themanummer van Zuyderland iets voor jou!

  magazine

  Lees het magazine

 • Certificaten of keurmerken

  Sommige instanties geven bij het voldoen aan de gestelde eisen hiervoor certificaten of keurmerken af. Hiermee laat een ziekenhuis zien dat het aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Zo zijn er bijvoorbeeld keurmerken voor de behandeling van een aandoening, maar ook voor de service die het ziekenhuis geeft aan patiënten. Deze keurmerken worden vaak gegeven door een patiëntenvereniging of een zorgverzekeraar.

  www.kindenziekenhuis.nl

  Het Geboortecentrum is in het bezit van een Bronzen Smiley voor de kraamafdeling.
  De Smiley is het kwaliteitskeurmerk van Stichting Kind en Ziekenhuis en wordt toegekend aan ziekenhuizen die zich positief onderscheiden op het gebied van goede gezinsgerichte zorg.
  Om de Smiley te ontvangen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zoals de beschikbaarheid van eenpersoons kraamsuites waar moeder, partner en kind samen kunnen verblijven, de mogelijkheid tot rooming in, de mogelijkheid om een ruggenprik te krijgen tijdens de bevalling en de aanwezigheid van een lactatiekundige die kan begeleiden bij de borstvoeding.