Ga naar hoofdinhoud

Centrale Sterilisatie Afdeling

Contact

Voor meer informatie kunt u bellen naar telefoonnummer:

088 – 459 6454

088 – 459 6454

De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van Zuyderland Medisch Centrum verzorgt het reinigen, desinfecteren en steriliseren van herbruikbare medische instrumenten voor operatiekamers, spreekuurcentra en de verpleegafdelingen.

De CSA zorgt ervoor dat alle medische instrumenten in het ziekenhuis zorgvuldig en tijdig gesteriliseerd zijn zodat artsen en verpleegkundigen met de juiste instrumentensets hun werk kunnen doen.

Bij elke operatie of behandeling gebruikt een chirurg of verpleegkundige een (groot) aantal medische hulpmiddelen zoals klemmen, messen, pincetten of schaartjes. Om besmetting en infecties te voorkomen, is het van groot belang dat deze instrumenten na gebruik grondig worden gereinigd en gesteriliseerd.

Dit gebeurt op de Centrale Sterilisatie Afdeling. Op deze afdeling werkt een team van gediplomeerde medewerkers niet direct mét de patiënt, maar wel vóór de patiënt. De Centrale Sterilisatie Afdeling speelt namelijk een cruciale rol bij de zorg voor een optimale patiëntveiligheid.

De afdeling

Om alle taken naar behoren te kunnen uitvoeren, beschikt de Centrale Sterilisatie Afdeling over een speciaal voor dit doel gebouwde eenheid. Deze bestaat uit een aantal zones die fysiek gescheiden zijn van elkaar:

  • Desinfectieruimte: hier komen de gebruikte instrumenten van de operatiekamers en de spreekuurcentra binnen en worden deze geregistreerd en voorbehandeld voor het reinigen en desinfecteren
  • Inpakruimte: hier worden de instrumenten na het desinfectieproces gecontroleerd, de sets samengesteld, verpakt en voorbereid voor sterilisatie
  • Steriel magazijn: in deze ruimte kunnen de instrumenten afkoelen en ontwasemen. Ze worden daarnaast ook gecontroleerd op beschadiging van verpakking of vochtplekken.
Protocol

Na het doorlopen van het volledige proces worden alle medische instrumenten zo aangeboden dat de chirurgen veilig kunnen opereren en de patiënt nauwelijks risico loopt op een infectie. De CSA doet hetzelfde met het instrumentarium voor de verpleegafdelingen en de spreekuurcentra.

Om veilig werken te garanderen, vinden alle werkzaamheden van de afdeling plaats  aan de hand van een werkinstructie. Dit noemen we ook wel een protocol.

Contact

Voor meer informatie kunt u bellen naar telefoonnummer:

088 – 459 6454

088 – 459 6454

Patiëntportaal

Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier