Ga naar hoofdinhoud

Informatiebijeenkomsten voor patiënten met kanker en hun naasten al jarenlang gewaardeerd begrip

05 jan 2023

Zuyderland Medisch Centrum organiseert al jaren informatiebijeenkomsten voor patiënten met kanker en hun naasten. Hoewel de waardering voor deze bijeenkomsten hoog is, weten nog niet alle patiënten met kanker van het bestaan af. Daar moet verandering in komen, volgens klinisch psycholoog Claudia van Helden en medisch maatschappelijk werker Sandra Huitink. Bij aanvang van dit nieuwe jaar, brengen ze deze bijzondere zorg graag nog eens voor het voetlicht.

Beide dames zijn actief in het centrum voor psychosociale oncologische zorg, genaamd Aesclepios en benadrukken het veelzijdige karakter van de bijeenkomsten. ‘Het verwerkingsproces en het praten over het ziek zijn met partner of kinderen komen aan de orde. Maar ook het omgaan met vermoeidheid, concentratie- en geheugenklachten en de angst staan centraal. Tevens worden de gevolgen van ziek zijn op werk en inkomen, voeding, beweging en revalidatie besproken.’ De nadruk tijdens de bijeenkomsten ligt op het geven van informatie, maar er is ook ruimte voor het delen van ervaringen.

Voor, tijdens en na de behandeling
Er zijn twee verschillende bijeenkomsten: een bijeenkomst voor patiënten die de diagnose recent hebben gekregen of nog in behandeling zijn, de andere voor patiënten waarbij de behandeling is afgerond.

Uniek in Nederland
De bijeenkomsten vinden maandelijks plaats: afwisselend online en fysiek op de Zuyderlandlocatie in Sittard-Geleen. ‘Het is bijzonder dat we deze aanvullende bijeenkomsten al zoveel jaren verzorgen in Zuyderland,’ benadrukt Sandra Huitink (foto).  ‘En de manier waarop is vrij uniek in Nederland. Zuyderland vindt het belangrijk dat patiënten hun weg vinden in de vele mogelijkheden van ondersteuning die er zijn, tijdens en na een behandeling voor kanker. Ook als de ziekte niet meer te genezen is.’

Aanmelden
Het aanmelden voor de bijeenkomsten is mogelijk via mail: secretariaat.medische.psychologie@zuyderland.nl of via het telefoonnummer: 088-4597837. Er zijn geen kosten verbonden aan het volgen van deze bijeenkomst. Een overzicht van alle data en verdere invulling van de bijeenkomsten is te vinden op de website van Zuyderland >

Psychosociale oncologische zorg.
Psycho Oncologisch Centrum Zuyderland Aesclepios werd in 2011 binnen Zuyderland gerealiseerd en richt zich op de psychosociale zorg voor patiënten met kanker tijdens alle fasen van het ziekteproces. Deze zorg kan bestaan uit begeleiding door een maatschappelijk werker of een geestelijke verzorger en de behandeling door de psycholoog of psychiater. Er wordt intensief samengewerkt met de oncologische revalidatie van Zuyderland.