Zuyderland is geen sponsor, maar wel sponsorobject
Zuyderland is een publieke maatschappelijke organisatie. Dit is de reden dat onze organisatie doorgaans wel gesponsord wordt en niet de rol van sponsor heeft. In enkele gevallen wordt er wel gesponsord in natura (zoals medisch advies of inzet van professionals) indien dit past binnen de bedrijfsvoering en maatschappelijke context van de organisatie.
Contact
Voor meer informatie over onze sponsorprojecten en de mogelijkheden van sponsoring, kunt u contact opnemen met Luc Cools, projectmanager Additionele Gelden (PAG).
Telefoon: 06-12449777
E-mail: l.cools@zuyderland.nl
Actuele projecten
Hieronder vindt u de actuele sponsorprojecten terug.
Hospice Daniken bevindt zich in zorgcentrum Zuyderland Glana. Het bestaande hospice zal worden afgebroken en vervangen worden door nieuwbouw. Eind 2021 zal deze worden opgeleverd. Hospice Daniken biedt ruimte aan tien cliënten met een geschatte levensverwachting van minder dan drie maanden. De geboden zorg richt zich op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor de tijd die nog rest én op de kwaliteit van sterven. Via professionele ondersteuning, wordt geprobeerd het lijden van de cliënten zoveel mogelijk te verzachten. De lichamelijke, emotionele, sociale en spirituele behoeften van de cliënten staan hierbij altijd centraal. Voor onze cliënten willen we in het hospice graag een wellness badkamer realiseren. Ontspannen in een Wellness badkamer biedt de cliënten een extra moment van rust. Ze kunnen er genieten van het gevoel van het bruisende water en de geuren van de badoliën.
In het centrum van Sittard is een nieuw woonzorgcomplex, Hof van Serviam gerealiseerd. In het ouderencomplex bevinden zich 114 appartementen voor mensen met somatische aandoeningen en 30 woningen voor mensen met dementie. Door de bouw van het complex in het centrum van Sittard kunnen de ouderen onderdeel uit blijven maken van de maatschappij en feeling blijven houden met alle activiteiten die in de binnenstad worden georganiseerd. Dit maakt wonen in Hof van Serviam extra aantrekkelijk. In het woonzorgcomplex willen we zelf ook passende faciliteiten kunnen bieden voor onze bewoners. Hiertoe willen we de veilige en gemakkelijk te bereiken buitenruimtes waar beide gebouwen over beschikken, inrichten als belevingstuin/bezinningstuin. Door de omsloten ligging van de tuinen kunnen de bewoners op een veilige en geborgen manier op ieder gewenst moment, gebruikmaken van de tuinen. De inrichting van de tuinen sluit aan op de mogelijkheden, gevoelens en behoeften van de verschillende gebruikers ervan om te ervaren, te ontspannen, tot rust te komen, te ontmoeten of met anderen samen te zijn. De tuinen worden ingericht met gezellige zitjes en een variatie aan bomen, struiken, kruiden en bloemen in allerlei kleuren.
Voor onze patiënten op de afdeling Oncologie willen we graag enkele Qwiek Up’s aanschaffen. De Qwiek Up is een projector die ingezet kan worden op de patiëntenkamers. Een scala aan beelden voorzien van geluid, kan geprojecteerd worden op de muur of het plafond van de kamer. Zo waant de patiënt zich bijvoorbeeld in een bos met vogelgeluiden op de achtergrond, op een boerderij tussen de dieren of kan hij/zij genieten van een live concert van André Rieu. Het is ook mogelijk een USB stick met videoboodschap, foto’s of een diavoorstelling af te laten spelen op de Qwiek Up. Op deze manier kunnen de patiënten toch nog ‘contact hebben’ met hun familie, vrienden en kennissen. De Qwiek Up kan ingezet worden bij bijvoorbeeld, spanning voorafgaand aan een operatie, tijdens fysiek ongemakken zoals pijn en misselijkheid en in een palliatieve setting.
Gerealiseerde projecten
Heel wat projecten zijn door sponsorgelden gerealiseerd. Hieronder treft u een selectie om u een indruk te geven waar sponsorgelden aan besteed zijn.
Voor een kind is een opname in het ziekenhuis vaak een ingrijpende gebeurtenis. Het brengt heftige emoties met zich mee. Weg van huis, veel nieuwe indrukken in een onbekende omgeving en niet weten wat er gaat gebeuren. Dit kan voor de nodige onrust en spanning zorgen.
De fysieke omgeving van de kinderafdeling levert een belangrijke bijdrage aan het creëren van een veilig en ontspannen gevoel. Een speelhoek, kleurige muurschilderingen en LED-plafonds met afbeeldingen van wolkenluchten en bomen waren al aanwezig op de afdeling Kindergeneeskunde om bij te dragen aan een aangenamer verblijf. Recentelijk is een snoezelruimte gerealiseerd op de afdeling.
In de snoezelruimte zijn voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden aanwezig die de zintuigen op een aangename manier prikkelen. Hierdoor wordt ontspanning en contact mde kinderen gestimuleerd.
De snoezelruimte biedt kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar, samen met hun ouders of verzorgers, de mogelijkheid om even ‘weg’ te kunnen zijn van de realiteit van het ziek zijn en zich als gezin voor een moment terug te trekken uit de ziekenhuisomgeving. Het is prettig om na soms nare, pijnlijke of angstige dagen iets rustgevends, veiligs en positiefs te kunnen doen.
De realisatie van de snoezelruimte is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting DaDa. Zuyderland wil Stichting DaDa heel hartelijk danken voor hun financiële bijdrage.
Bewegen heeft een positief effect op de gezondheid van mensen en dat geldt zeer zeker ook voor nierpatiënten. Vaak hebben zij echter niet de energie om op dagen, dat zij niet naar het ziekenhuis hoeven om te dialyseren, aan lichamelijke beweging te doen.
Om de nierpatiënten de mogelijkheid te bieden hun conditie op peil te houden of te verbeteren, was het de wens van de Dialyse afdeling van Zuyderland een Fietslabyrint aan te schaffen.
Een Fietslabyrint bestaat uit een fiets (hometrainer), een Tv-scherm en een computer met meer dan 500 interactieve fietsroutes. Gebruikers kunnen een keuze maken voor een fietsroute door hun geliefde stad, de vrije natuur, langs het strand of in de bergen. De fietsroute wordt geprojecteerd op het Tv-scherm en al trappend beweeg je zelf door het landschap.
Een subsidie van het Dr. C.J. Vaillantfonds heeft het mogelijk gemaakt het project te kunnen realiseren. Zuyderland wil het Vaillantfonds dan ook heel hartelijk danken voor hun financiële bijdrage. Met de inzet van de Fietslabyrinten kan het dialyseren in het ziekenhuis gecombineerd worden met de benodigde wekelijkse lichaamsbeweging.
KWF Kankerbestrijding kent bedragen toe aan lokale projecten in gemeenten waar een Samenloop voor Hoop, een 24-uurs wandelevenement, wordt georganiseerd. Vanwege corona en het verbod op evenementen kon de geplande Samenloop voor Hoop in Sittard-Geleen in juni 2020 niet doorgaan, en is er dan ook veel minder geld opgehaald. Onverwachts ontving Zuyderland het goede bericht dat KWF haar ingediende projecten van toch kon ondersteunen. Voor de afdeling Oncologie van Zuyderland Medisch Centrum is een bedrag beschikbaar gesteld van € 4.134 om muziekkussens aan te kunnen schaffen. En Hospice Daniken heeft € 3.345,- ontvangen voor de aanschaf van een grote tuinset.
Muziekinterventie draagt bij aan het welbevinden van patiënten en heeft mogelijk therapeutische effecten. Het inzetten van muziekkussens voor kankerpatiënten vóór en na de operatie, bij chemo- of immunotherapie kan helpen bij pijn, misselijkheid, slaapproblemen, angst en stress. De afdeling Oncologie en het Dagcentrum Oncologie van Zuyderland zijn dan ook blij dat KWF realisatie van het project financieel mogelijk heeft gemaakt. De medewerkers van Hospice Daniken waren verrast dat er geld beschikbaar is gekomen om een grote tuinset aan te schaffen zodat cliënten en naasten gezamenlijk op het terras kunnen vertoeven en de maaltijd kunnen gebruiken. De tuinset krijgt ook een mooie plek in de nieuwbouw die eind 2021 wordt gerealiseerd.
Voor de bewoners met dementie worden in zorgcentrum de Egthe allerlei activiteiten georganiseerd, die zoveel mogelijk afgestemd zijn op de individuele mogelijkheden van de bewoners. Hierbij wordt op allerlei manieren geprobeerd de belevingswereld van de bewoners te prikkelen en te stimuleren. Binnen het zorgcentrum is een interactieve beleefplek ingericht in de vorm van een nostalgische treincoupé. De bewoners kunnen plaatsnemen op de authentieke bankjes van de treincoupé en zien via het beeldscherm, dat dienst doet als raam, het landschap aan zich voorbij glijden. De nostalgische treincoupé geeft het idee in een rijdende trein te zitten. De beelden op het TV scherm kunnen de bewoner in het langslopen in positieve zin prikkelen om even te stoppen bij deze beleefplek. De toegankelijkheid van de trein nodigt uit om te gaan zitten op de treinbankjes, waardoor de bewoner een moment van rust ervaart en op een positieve manier geprikkeld wordt. De authentieke elementen en nostalgische accessoires in de treincoupé maken de vergelijking met vroeger tijden compleet.
‘Een subsidie van Stichting RCOAK heeft het mogelijk gemaakt het project te kunnen realiseren. Zuyderland wil Stichting RCOAK dan ook heel hartelijk danken voor hun financiële bijdrage’