Ga naar hoofdinhoud

Treadingdoeken – Vera Gulikers

Schilderijen met vrolijke strepen in heldere kleuren. Althans, zo lijkt het op het eerste gezicht. Het zijn kunstwerken die te zien zijn bij de Poli plastische chirurgie in Heerlen (zie foto) en Sittard-Geleen. Maar wat zien we nu eigenlijk? Als we ons de tijd nemen, dan ontwaart er in elk schilderij een voorstelling die een link heeft met deze afdeling. Zo zien we in de wachtkamer van Heerlen kinderen die een kaarttoren aan het opzetten zijn. Een speelse bezigheid die je kunt doen als je moet wachten op iets. Verderop hangt een groot werk met daarop een liggend naakt, als ode voor het vrouw zijn.

Kijken we naar het werk dat we in de wachtkamer van Sittard-Geleen tegenkomen, dan zien we veelal handen, een link naar de hand-reconstructie, die hier veelal plaats vindt.

Over deze schilderijen
Deze drie kunstwerken zijn speciaal gemaakt door kunstenares Vera Gulikers voor de poli Plastische Chirurgie. Ze komen uit de serie Threadingdoeken (2019/2020) en bestaan uit een strak, modernistisch raster waarover een losse, doodle-achtige lijntekening ligt. Ze heeft voor deze drie schilderijen gesprekken gehad met mensen van de afdeling om een link in haar werk te maken met deze poli. Zo nam ze voor het raster de z-plastiek als uitgangspunt; een steek/snede die vaak door de chirurgen van deze afdeling wordt gebruikt. Voor de losse, doodle-achtige lijntekeningen liet Gulikers zich inspireren door werk van een vergeten en/of onderbelichte vrouwelijke kunstenaar uit onze kunstgeschiedenis. Dit doet ze in al haar werk uit de serie Threadingdoeken.

Over het werk van Vera Gulikers
Zoals gezegd neemt Vera Gulikers (Meersen, 1991) in de werken uit de serie Threadingdoeken de draad op van het werk van vergeten of onderbelichte vrouwelijke kunstenaars. Zij zijn niet in de kunstgeschiedenis opgenomen of nemen een veel kleinere plaats in dan waar zij gezien de bijzondere kwaliteit van hun werk recht op hebben. Tijdens het schilderen zoek Gulikers naar een balans tussen de tekening en het raster, om zo het beeld tussen abstractie en figuratie te laten verdwijnen en verschijnen. Deze doeken zijn telkens uitgevoerd in hedendaagse druktechnieken uit de mode-industrie, zoals puff-inkt en flocking. Vera Gulikers studeerde aan de Maastricht Academy of Fine Art and Design, de sint Lucas University College of Fine Art and Design in Antwerpen en aan de Van Eyck Academy te Maastricht.

Wil je meer weten over onze kunstcollectie, kijk dan op www.zuyderland-kunstcollectie.nl. Daarop staan ook onze kunstrouten die je kunt volgen op momenten dat je moet wachten of pauze hebt.

Snel naar

Te zien bij

Poli Plastische Chirurgie, Heerlen en Sittard-Geleen