Ga naar hoofdinhoud

On organic matters – Lizan Freijsen

Schimmels associëren wij vaak als onprettig, als iets negatiefs. Maar ze kunnen ook nuttig zijn, bijvoorbeeld doordat ze zorgen voor de noodzakelijke afbraak van dood organisch materiaal. Ook mossen willen we liever niet in onze tuin zien, terwijl ze een mooie kleur hebben en prachtig van vorm kunnen zijn. Schimmels en mossen vormen een inspiratiebron van Lizan Freijsen, die het auditorium in Zuyderland Sittard/Geleen heeft voorzien van een kunstinstallatie met als titel ‘On organic matters’.

Over het kunstwerk:
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Auditorium in Zuyderland Sittard/Geleen kreeg Lizan Freijsen in 2019 de opdracht deze ruimte te voorzien van een kunstwerk. De stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland wilde hiermee de ‘saaie’ witte ruimte verlevendigen en de akoestiek verbeteren. Lizan Freijsen stelde voor het auditorium van kleur te voorzien met een kunstinstallatie bestaande uit tapijten, die doen denken aan organische vormen. De op schimmels en mossen gebaseerde tapijten bevinden zich met name in de hoeken van het auditorium. Ze zijn gemaakt met behulp van de tuft-techniek.

Over de tuft-techniek:
Tuften is het handmatig vervaardigen van een hoogpolig tapijt. Een handtuft-gereedschap blaast een plukje garen, in een u-vorm, met behulp van luchtdruk door een stramien. De poolhoogte wordt aangepast door het garen eerder of later af te snijden. De techniek is afkomstig uit de Verenigde Staten en is ontwikkeld in de jaren vijftig.

Over de kunstenaar:
Lizan Freijsen (Zwijndrecht, 1960) laat zich inspireren door organische vormen van schimmels en mossen. Ze studeerde onder andere aan de Jan van Eyck academie in Maastricht en aan de Master Design Research WDKA te Rotterdam. Haar werk is te bewonderen in binnen- en buitenland. Naast haar kunstenaarschap geeft ze les aan de Willem De Kooning Academy in Rotterdam.

Wil je meer weten over onze kunstcollectie, kijk dan op www.zuyderland-kunstcollectie.nl. Daarop staan ook onze kunstrouten die je kunt volgen op momenten dat je moet wachten of pauze hebt.

Snel naar

Te zien in

Auditorium Zuyderland Sittard/Geleen