Ga naar hoofdinhoud

Jesse en Habib – Nico Bastens

Als je Zuyderland Heerlen binnenkomt via de ingang bij Vleugel B, dan zie je meteen aan de linker kant drie foto’s hangen waarin een grijze man en een eend figureren. Als je even goed kijkt zie je daarin ook de liefde en troost van een persoon voor zijn huisdier. En dat is natuurlijk niet echt bijzonder. Mensen vinden nu eenmaal vaak troost in de vriendschap met zijn huisdier. Het contact met (huis)dieren is voor veel mensen dan ook een belangrijke manier om het leven vorm te geven, te begrijpen en te hanteren.

Dit contact zien we duidelijk terug in deze foto’s die gemaakt zijn door Nico Bastens, waarin de markante figuur Jesse de Haas en zijn huisdier ‘Habib’ (een eend die hij heeft grootgebracht) een hoofdrol spelen. Jesse is een beeldend kunstenaar, fotograaf, muzikant en verzamelaar en woonachting in Voerendaal, gemeente Heerlen. Hij staat bekend om zijn zorg voor dieren alsof het zijn eigen kinderen zijn. Deze foto’s tonen ons die menselijke zorg voor dieren. Maar we zien ook het afstand doen van materiële zaken waarin een natuurlijk evenwicht word gevonden door deze hoofdpersoon.

Deze drie foto’s komen uit de fotoreeks ‘Jesse en Habib’ en zijn gemaakt door Nico Bastens (Maastricht), een fotograaf die bekend is van zijn autonome fotografie. Een jaar lang volgde hij Jesse de Haas en zijn eend, zowel bij hem thuis alsook op momenten dat Jesse met zijn eend op pad ging. Bastens studeerde aan de Nederlandse Fotovakschool te Amsterdam en vervolgens de Masteropleiding van diezelfde vakschool. In 2012 studeerde hij hier cumlaude af op het gebied van documentairefotografie, een vakgebied die hijzelf omschrijft als de levensfotografie. Immers, in beeld verwoord deze tak van fotografie de sociale zaken, het alledaagse dat verschijnt en weer verdwijnt.

Wil je meer weten over onze kunstcollectie, kijk dan op www.zuyderland-kunstcollectie.nl. Daarop staan ook onze kunstrouten die je kunt volgen op momenten dat je moet wachten of pauze hebt.

Snel naar

Te zien bij

Hoofdingang Vleugel B Zuyderland Heerlen