Ga naar hoofdinhoud

Bij wie kan ik terecht als er keuzes moeten worden gemaakt?

Als eerste staat bij cliënten in de zorg het eigen genezingsproces centraal bij ziek-zijn. Maar door de vele verschillende zorgverleners in verscheidene organisaties (echelons), wordt het overzicht snel zoek.

Van gezondheidsklacht bij je huisarts naar specialist in het ziekenhuis. Vervolgens kom je hier nieuwe beroepen tegen en vaak in de Engelse taal, bijvoorbeeld; nurse practioner (verpleegkundig specialist). Ja, als afhankelijke zorgvrager raak je snel de weg kwijt bij wie je waarvoor moet zijn.

Binnen de cliëntenraad meedenken om deze zoektocht voor een zorgvrager duidelijk te maken, begrijpelijke taal gebruiken. Wegwijs maken en zorgen dat je als cliënt je eigen regie en zelfstandigheid houdt. Deze uitdaging spreekt me aan om me hiervoor in de cliëntenraad in te zetten. Vanuit mijn oude beroepen als: verpleegkundige (docent en kinderverpleegkundige) en leraar opleider weet ik goed hoe belangrijk  aandacht, luisteren en korte en duidelijke uitleg noodzakelijk is.

Met een duur woord het -zelfbeschikkingsrecht- geven en nemen en hoe bepaal je als zorgvrager/cliënt wat er met jou gaat gebeuren door wie, wanneer en wat?