direct contact

Direct contact

Ga voor goud

Ga voor Goud! Specialist worden is topsport.

Het symposium ‘Ga voor Goud’ op 15 november aanstaande staat geheel in het teken van de relatie tussen medisch specialist worden en het beoefenen van topsport. Hoe haal je het beste uit jezelf? Wat is er nodig voor een goede relatie tussen aios en coach c.q. opleider? Hoe zorg je voor een optimale samenwerking tussen verschillende experts? Hoe geef je zelf leiding aan je trainings-/ opleidingsschema? Hoe kun je ondanks alle stressvolle omstandigheden toch de benodigde rust vinden, zowel tijdens je werk als daarbuiten?
Dit is een greep uit de onderwerpen die aan bod komen tijdens de inspirerende openingslezing van Maaike Head, anios heelkunde en olympisch kampioen roeien. Vervolgens worden deze thema’s uitgediept in een aantal workshops waarin praktische tips voor de dagelijkse praktijk gedeeld worden. Een quiz inclusief sportieve prijs mag uiteraard niet ontbreken.

A(n)ios, (plaatsvervangend) opleiders, stafleden, coassistenten en semiartsen en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om dit symposium bij te wonen! Zorg dat je erbij bent!

Wanneer: Donderdag 15 november 2018

Hoe laat: Inloop vanaf 16:30 uur, het einde is voorzien om 21.15 uur

Waar: Zuyderland, Locatie Heerlen, T2 – ruimte 50/Auditorium/Kapel

Adres: Henri Dunantstraat 5, 6419 PC Heerlen

 • Programma

  16.30 – 17.00 uur Inloop (koffie/thee en broodjes)
  17.00 – 17.10 uur Welkom en opening door Wideke Nijdam, lid Raad van Bestuur
  en dagvoorzitter Jochen Cals, huisarts, 5-voudig Nederlands kampioen triathlon
  17.10 – 17.55 uur Focus op je doel
  Presentatie door Maaike Head (Drs. Maaike Head, arts-assistent chirurgie. Olympisch kampioene roeien). Maaike zal in haar presentatie de vergelijking maken tussen topsport en het werken als arts. Met name de weg van de specialisatie is er een van hard werken, omgaan met stress, plannen van een druk leven en teamwork. In haar verhaal neemt ze de deelnemers mee op haar weg naar Olympisch goud om zo inspiratie te bieden voor de weg naar succes in het ziekenhuis.
  18.00 – 18.45 uur Workshops sessie 1
  18.45 – 19.10 uur Pauze
  19.15 – 20.00 uur Workshops sessie 2
  20.05 – 20.30 uur Plenaire terugkoppeling workshops
  20.30 uur Netwerk borrelen en Fotoquiz
  21.15 uur Prijsuitreiking Fotoquiz: Golfclinic voor 12 personen

  Dagvoorzitter Jochen Cals (huisarts, 5-voudig Nederlands kampioen triathlon)
  Jochen Cals is huisarts in Sittard en universitair docent aan de vakgroep huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. Zijn onderzoekslijn richt zich op Effectieve Diagnostiek in de Huisartsgeneeskunde. Zijn middelbare school en studie geneeskunde combineerde hij met triathlon als topsport. Hij was lid van de nationale selectie triatlon en 5-voudig Nederlands kampioen. Ofschoon hij nog een enorme sportliefhebber is, probeert hij momenteel vooral een goede combinatie te maken tussen drie werkpassies: praktijk, onderzoek en onderwijs. Samen met Birgit Berk – voormalig lid van de Olympische triathlon selectie – heeft hij drie jonge kinderen. Jochen is medisch coördinator van het Nationaal Topsport Centrum Triathlon, huisarts voor de Europese basis van USA Cycling en lid van de Topsport Artsen Masterclass van NOC*NSF. Zijn huisartsenpraktijk is High Performance Partner van TeamNL.

  Jochen Cals
  Huisarts & onderzoeker
  Universiteit Maastricht

 • Thema’s van de Workshops

  1.  Samen beter, voor onszelf en onze klant
   Als zorgprofessional zul je om je eigen medische competentie te toetsen moeten samenwerken met andere experts. Door het grote versnipperende aanbod van advisering en behandeling voor klanten is er steeds meer noodzaak tot samenwerking in keten processen om het voor de klant, maar ook voor ons, helder te krijgen.
   Denk hierbij aan:
   – noodzaak multidisciplinair overleg
   – uitwerking keten processen
   – hoe communiceren we als verschillende zorgprofessionals zoals bv huisarts, fysio en specialist
   – hoe scholen we elkaar
   – mijn positie als anderhalve lijn aanbieder.
   Deze workshop wordt gegeven door: Patrick Deckers, Orthopedisch Chirurg Zuyderland MC
  2. Mijn trainingsschema voor mijn topopleiding
   Binnen het competentiegericht opleiden staat individualisering van de opleiding centraal. Vanuit het perspectief van zowel de aios als opleider komen in deze workshop de volgende leerdoelen aan bod:
   – Hoe kan ik vorm geven aan mijn eigen opleiding?
   – Hoe maak ik een goed individueel opleidingsplan?
   – Waar ligt de scheidslijn tussen opleidingsvereisten en persoonlijke doelen binnen het opleidingsplan?
   Deze workshop wordt gegeven door: Linda Jacobi-Postma (opleider radiologie MUMC) en Tineke de Weijer (aios radiologie MUMC).
     
  3. Stress en performance; Wat vertelt je lichaam?
   Onder invloed van stress geeft het lichaam vele signalen, soms bewust maar veelal onbewust. Wat wil ons lichaam met deze signalen vertellen? Hoe kunnen wij deze signalen omzetten in betere prestaties of juist voorkomen dat wij klachten krijgen? Eén feit is in ieder geval zeker; stress en spanningen zullen wij altijd tegenkomen! Maar hoe gaan wij ermee om? In deze workshop kom je hier meer over te weten en komen er praktische tips naar voren om toe te passen in de dagelijkse gang van zaken. Deze workshop wordt gegeven door: Nikki Kikken psycholoog en bewegingswetenschapper bij de Yunify Academy & Jaap Swolfs fysiotherapeut en gezondheidswetenschapper beide werkzaam bij Yunify Academy.
  4. Hoe presenteer ik mezelf?
   Spreken op een congres, een MDO voorzitten, bedbezoek, uitleg aan familie, collegiaal overleg. Er gaat voor een a(n)ios geen dag voorbij zonder presentaties. En die momenten zijn niet alleen belangrijk voor de overdracht van kennis of inzicht, maar ze zijn ook cruciaal in de relatie met je patiënt en zijn of haar naasten, cruciaal voor de samenwerking met je collega’s en voor indruk die je op je baas maakt. Misschien zelfs voor het genezingsproces van je patiënt of voor je eigen carrière.Hoe presenteer je jezelf nou efficiënt? Hoe vind je de balans tussen deskundigheid en empathie? Hoe val je op zonder op te vallen?In deze dynamische hands-on workshop leer je waar de overeenkomsten tussen al deze presentatiemomenten liggen en leer je een aantal effectieve basisbeginselen om jezelf te presenteren. Ervaringsgericht en meteen toe te passen.Deze workshop wordt gegeven door: Hans Etman, dagvoorzitter, moderator en trainer. Mede eigenaar van Dagvoorzitter.nl en Masters in Moderation.
 • Algemene informatie

  Doelgroep:
  A(N)IOS, opleiders, coassistenten, semiartsen, stafleden en geïnteresseerden

  Accreditatie:
  nog te bepalen

  Mogelijk gemaakt door:

         

     

  Kosten:
  Interne deelnemers wordt dit symposium kosteloos aangeboden. Geïnteresseerden niet werkzaam binnen Zuyderland betalen € 25,– inschrijvingsgeld*.

  *Annuleren kan uitsluitend schriftelijk. Als u binnen twee weken annuleert, rekenen wij het volledige bedrag. Bij verhindering is uw plaatsvervanger uiteraard van harte welkom.

  Aanmelden vóór 12 november. Inschrijven ter plaatste is mogelijk.

 • Inschrijfformulier

  Aanmelden via de site is niet meer mogelijk.
  Indien u wenst deel te nemen aan dit symposium kunt u zich donderdag 15 november bij de registratiebalie registreren.

  Tijdens dit symposium zullen er foto’s gemaakt worden voor interne en externe publicatie.