Ga naar hoofdinhoud

Geboortecentrum: How to borstvoeding bij tropische temperaturen

How to borstvoeding bij tropische temperaturen

Bij warm weer gaan baby’s, net als volwassenen, meer zweten. Wanneer je zweet, verlies je vocht en zouten. Het is belangrijk dit weer aan te vullen, om uitdroging te voorkomen. Borstvoeding bevat veel vocht en voldoende zouten om de tekorten van je kindje makkelijk weer aan te kunnen vullen. Water bevat die zouten niet, daardoor is een flesje water voor een jonge baby bij warm weer geen geschikte oplossing.

Jij bent alles wat je kindje nodig heeft, baby`s doen het prima op uitsluitend borstvoeding, maar toch zijn er twijfels bij het warme weer. Uit onderzoek blijkt dat als een baby die zich aan de borst voedt extra water te drinken krijgt, hij minder moedermelk drinkt. En een baby die minder moedermelk drinkt dan hij nodig heeft, krijgt dus minder calorieën en voedingsstoffen binnen dan noodzakelijk is.

Je kunt je kindje in principe op verzoek voeden, veel baby’s geven zelf aan dat ze vaker willen drinken. Doet jouw kindje dit niet of hebben jullie min of meer vaste voedingstijden, bouw dan zelf een paar extra, korte drinkmomenten in. Zeker wanneer je merkt dat je kindje minder gaat plassen en de urine donkerder van kleur wordt, is vaker aanleggen op zijn plaats.

Een paar tips voor jou:
•    Drink extra: water, vruchtensap, lauwe thee, bouillon of soep, alcoholvrij bier of sportdrank
•    Drink vaak kleine slokjes en drink bij voorkeur altijd als je voedt, dat is een moment dat je toch even zit
•    Eet extra fruit
•    Drink zoveel, of zoveel extra, dat je regelmatig naar het toilet moet
•    Blijf in de schaduw, in koele ruimtes of onder de bomen
•    Smeer je borsten goed in en bescherm ze tegen de zon. Je tepels niet insmeren, zonnebrandcrème bevat geurstoffen en mogelijk andere stoffen die niet goed kunnen zijn voor de baby