Ga naar hoofdinhoud

Zingeving & Ethiek

Afspraak & Contact

Als u contact wilt met een geestelijk verzorger, kunt u dat kenbaar maken aan de verpleging of telefonisch via het centrale nummer.

088 – 459 7777

088 – 459 7777

Bereikbaar op werkdagen van
08.30 uur - 17.00 uur.

Locaties

Heerlen

Sittard-Geleen

Waar staan wij voor?

Wanneer ziekte en ziekenhuisopname u overkomen, kan dat gevoelens losmaken van onzekerheid, angst, somberheid, twijfel, eenzaamheid of verdriet. Ingrijpende gebeurtenissen roepen soms vragen op over het bestaan en zingeving. Ze raken aan de levensvragen.

De geestelijke verzorgers van Zuyderland bieden u een luisterend oor en persoonlijke aandacht om gevoelens en gedachten te kunnen delen. Zij ondersteunen patiënten en naasten bij vragen rondom zingeving. Samen kijken we naar wat troostend en helpend kan zijn. Dit kan naast een gesprek ook het verzorgen van een passend ritueel zijn.

Afspraak & Contact

Als u contact wilt met een geestelijk verzorger, kunt u dat kenbaar maken aan de verpleging of telefonisch via het centrale nummer.

088 – 459 7777

088 – 459 7777

Bereikbaar op werkdagen van
08.30 uur - 17.00 uur.

Locaties

Heerlen

Sittard-Geleen

Brand een kaarsje

Steek een online kaarsje aan met een persoonlijke boodschap om iemand te herinneren of te steunen.

WAAROM?

Op 25 juni vindt de Dag van de Levensvragen plaats.

Levensvragen zijn vragen die betrekking hebben op de zin en betekenis van het leven.  Dat klinkt heel groot maar soms komen ze spontaan naar boven. Een voorbeeld van een levensvraag is: ‘Waarom overkomt mij dit?’, ‘Hoe moet ik nu verder?’ of ‘Doe ik er nog wel toe?’ Levensvragen komen vaak op als er iets opvallends gebeurt in het leven bijvoorbeeld als je ziek wordt, een slechte diagnose krijgt, als iemand overlijdt, verlies van werk, een einde van een relatie of bij het ouder worden.

Soms is er geen duidelijke oorzaak maar weet iemand niet meer zo goed hoe het verder moet gaan. Levensvragen zijn vaak vragen waar niet zo makkelijk een antwoord op te geven is. Je hebt er tijd en aandacht voor nodig om over na te denken.

Als u in een situatie komt waarin u het even niet meer weet, kan een gesprek met een geestelijk verzorger zinvol zijn. De geestelijk verzorger gaat dan samen met u op zoek naar wegen die u verder kunnen brengen, naar bronnen die u kracht geven. Een geestelijk verzorger is niet alleen te vinden in het ziekenhuis of zorgcentrum, u kunt ook via het Centrum van Levensvragen thuis met een geestelijk verzorger in gesprek gaan. Hiervoor gelden wel de volgende criteria: u moet 50 jaar of ouder zijn of u heeft een ongeneeslijke ziekte. Uw naasten kunnen dan ook in aanmerking komen voor een gesprek.

Een ander voorbeeld van een levensvraag is: Wat is het goede om te doen? Wat goed is om te doen, kan anders zijn bij verschillende mensen. Wat voor de één goed is, kan voor de ander niet goed zijn. Soms is het kiezen tussen twee kwaden. In de gezondheidszorg gaan medewerkers tijdens een moreel beraad in gesprek met elkaar onder leiding van een gespreksleider op zoek naar wat goed is om te doen in een bepaalde situatie.

Ik kamp momenteel ook met een soort levensvraag: Hoe neem ik na 37 jaar gewerkt te hebben voor Zuyderland afscheid van deze zorgorganisatie? Ik heb in die jaren op verschillende afdelingen gewerkt. En net zoals in het gedicht van Toon Hermans over afscheid nemen van het leven gebeurt het soms beetje bij beetje en nu ben ik aan het laatste stukje bezig van mijn carrière in Zuyderland. Een handdruk voor de mensen met wie ik mij verbonden voel, lijkt mij een goede manier van afscheid nemen, op dit moment, in deze situatie. Dus symbolisch geef ik u nu een hand en zeg dank en tot ziens.

De volgende stap is niet zo groot als in het gedicht van Toon Hermans:  ik ga in dezelfde functie van geestelijk verzorger werken maar dan bij een andere zorgorganisatie.

 

Ter afscheid een gedicht van Toon Hermans:

Zomaar

Ik kan me dagenlang verstrooien
met ’n blocnote en een pen,
met gemijmer over leven,
over wie en wat ik ben,
maar mijn povere gedachten,
stijgen op als een ballon,
als ik zomaar zit te zitten
in het gras en in de zon.
Ik kan dagen, soms zelfs nachten
denken over ’s levens lot,
over hopen en vertrouwen,
over liefde, over God,
maar het gekke is,
ik voel me altijd dichter bij de bron,
als ik zomaar zit te zitten
in het gras en in de zon

 

Toon Hermans

Uit: Groot versjesboek, De Fontein 2005

Geestelijke verzorger Marie-Cecile Bonten