Ga naar hoofdinhoud
Hernia betekent letterlijk ‘breuk’. De medische term voor hernia is ‘hernia nuclei pulposi’. Dit is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf van de wervelkolom is beschadigd.

De wervelkolom is het buigzame steunframe van de romp en bestaat uit een aantal wervels en beenderen (zie tekening 1).
Tussen de wervels liggen de tussenwervelschijven (zie tekening 2). Dit zijn veerkrachtige schijven die ervoor zorgen dat de wervelkolom soepel kan bewegen.
Een tussenwervelschijf bestaat uit een weke, buigzame kern en een stevige omhulling.

Als deze stevige omhulling een zwakke plek vertoont of scheurt, kan een deel van de weke kern naar buiten worden gedrukt. Zo’n scheur ontstaat meestal op de zwakste
plaats van de tussenwervelschijf, heel dicht bij een zenuwwortel. De uitpuilende kern drukt tegen die zenuwwortel aan, waardoor u pijnklachten krijgt (zie tekening 3).

De zenuwwortels komen uit het ruggenmerg. Het ruggenmerg bevindt zich in het wervelkanaal dat als een holle buis door de wervelkolom loopt (zie tekening 2). Bij
iedere wervel komen telkens twee zenuwwortels uit het ruggenmerg. Eén verlaat links en de ander rechts tussen de wervels door het wervelkanaal.
Het ruggenmerg loopt niet door de hele wervelkolom. Bij de eerste lendenwervel houdt het ruggenmerg op. Vanaf hier loopt dan slechts nog een bundel zenuwwortels
door de wervelkolom. Deze bundel komt uit het ruggenmerg en wordt de ‘paardenstaart’ genoemd (zie tekening 4). Ook de zenuwwortels uit deze bundel verlaten tussen de wervels het wervelkanaal. De zenuwwortels van de paardenstaart zorgen voor kracht en gevoel in de benen, billen, anus en geslachtsorganen. Ook spelen ze een rol bij de controle over het plassen.

ca. 15%

van de hernia patiënten in Zuyderland wordt geopereerd

Bij 3 van de 4 mensen gaan herniaklachten vanzelf weer over binnen 12 weken.

Bij 95 van de 100 mensen die geopereerd worden, verminderen de klachten of verdwijnen ze.

Wervelkolomcentrum Zuyd