Ga naar hoofdinhoud

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:

088 – 459 9704

088 – 459 9704

werkdagen van 08.30 – 17.00 uur

Locaties

Heerlen

etage 1, balie 1.10

Behandelcentrum Urologie

meldpunt Oost 35

Wanneer er sprake is van een erectiestoornis heeft een man moeite om een erectie te krijgen of een erectie te behouden, die voldoende is voor bevredigende seksuele activiteit. Het kan zijn dat de penis niet voldoende stijf wordt om te penetreren of dat de penis verslapt voor het klaarkomen. Het kan ook zijn dat de penis helemaal niet meer stijf wordt.

Oorzaken

Er zijn medische, psychologische en lifestyle-gerelateerde oorzaken voor een erectiestoornis. Vaak is er een combinatie en kunnen de verschillende oorzaken elkaar versterken. Bovendien speelt ook leeftijd een rol: bij oudere mannen wordt de penis minder stijf dan vroeger en duurt het wat langer voordat hij (weer) stijf wordt.

Medische oorzaken

Een erectiestoornis kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Bepaalde ziektes en aandoeningen kunnen invloed hebben op de erectie. In sommige gevallen krijgt een man helemaal geen erectie meer, in andere gevallen gaat het moeizamer. Medicijnen als bètablokkers, plastabletten, tabletten om bloedsuiker te verlagen en antidepressiva kunnen de problemen verergeren.

De mogelijke medische oorzaken zijn hart- en vaatziekten, suikerziekte, neurologische aandoeningen en hormoonafwijkingen.

Hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoog cholesterol en aderverkalking. Deze aandoeningen kunnen ook de bloedvaten (zwellichamen) in de penis beschadigen. Hierdoor vult de penis zich minder goed met bloed waardoor de erectie afneemt.

Suikerziekte (diabetes mellitus) heeft een slechte invloed op de werking van zenuwbanen en bloedvaten.

Ziekten van hersenen of zenuwbanen leiden ertoe dat prikkels niet meer kunnen worden doorgegeven.

Naast neurologische aandoeningen, zoals (lage) dwarslaesie, multiple sclerose en een herseninfarct kunnen ook operaties in het bekkengebied – bijvoorbeeld een prostaatkanker operatie – zenuwschade geven.

Hormoonafwijkingen: bij een te laag gehalte aan mannelijk geslachtshormoon (testosteron) kan ook een erectiestoornis optreden. Er zijn meerdere oorzaken waardoor het testosteron te laag kan zijn. Het testosteron beïnvloedt de zin in seks (libido). Zodra het gehalte aan testosteron daalt, nemen de interesse in seks en het vermogen een erectie te krijgen af. Ook afwijkingen in de hoeveelheid schildklierhormoon kunnen erectiestoornissen veroorzaken.

Psychologische oorzaken

Vervelende ervaringen op seksueel gebied, spanningen of een verstoorde verstandhouding met de partner kunnen invloed hebben op de erectie. Ook het feit dat het een keer wat moeilijker gaat kan leiden tot faalangst, wat de erectie weer negatief beïnvloedt.

Lifestyle-gerelateerde oorzaken

Overmatig en langdurig gebruik van tabak, alcohol en drugs, maar ook overgewicht of gebrek aan beweging kunnen de oorzaak zijn van erectieproblemen of er in elk geval aan bijdragen.

Wat doet de uroloog?

Op basis van lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek wordt vastgesteld of er sprake is van een medische oorzaak van uw problemen.

Behandeling

Als de oorzaak van de erectiestoornis lichamelijk is, of als er sprake is van een combinatie met een psychisch probleem, kan de erectiepil vaak weer voor een erectie zorgen. Er zijn tegenwoordig meerdere soorten pillen verkrijgbaar met verschillende werkingsduur.

Andere behandelmogelijkheden bestaan uit het gebruik van hulpmiddelen zoals injectietherapie, vacuümpomp en erectieprothese.Soms heeft het zin om met een seksuoloog de problemen met de erectie te bespreken., al dan niet met partner.

Meer informatie
Impotentie bij mannen
Sickandsex.nl

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:

088 – 459 9704

088 – 459 9704

werkdagen van 08.30 – 17.00 uur

Locaties

Heerlen

etage 1, balie 1.10

Behandelcentrum Urologie

meldpunt Oost 35