Ga naar hoofdinhoud

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:

088 – 459 9704

088 – 459 9704

werkdagen van 08.30 – 17.00 uur

Locaties

Heerlen

etage 1, balie 1.10

Behandelcentrum Urologie

meldpunt Oost 35

De prostaat is een klier die bij de man onder de urineblaas en boven de sluitspier van de blaas ligt. Door deze klier heen loopt de afvoerbuis van de blaas: de plasbuis. Deze voert urine af vanuit de blaas. De prostaat produceert vocht dat samen met vocht uit de zaadblaasjes en de zaadcellen het sperma vormt. Bij de geboorte is de prostaatklier klein, maar wanneer de productie van het mannelijk hormoon toeneemt, bij het begin van de puberteit, begint hij snel te groeien. Bijna de helft van alle mannen heeft omstreeks het zestigste levensjaar een vergrote prostaat. Meestal is dit een goedaardige vergroting, die wel aanleiding kan geven tot klachten met plassen.

Oorzaken

De oorzaken van goedaardige prostaatvergroting zijn niet precies bekend. De aandoening wordt wel in verband gebracht met veranderingen in de productie van geslachtshormonen die het gevolg zijn van het normale verouderingsproces.


Mannelijk geslachtsorgaan met prostaat onder de blaas

Verschijnselen

De ernst van de symptomen hangt af van de mate waarin de prostaat tegen de plasbuis drukt. De klachten kunnen bestaan uit een minder krachtige urinestraal en/of een onderbroken straal, moeite met het op gang komen van het plassen, meer aandrang en vaker moeten plassen, nadruppelen, ongewenst urineverlies (incontinentie), ’s nachts vaker plassen of een gevoel hebben dat de blaas niet leeg komt.

Onderzoek

Na het vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek.  De uroloog voelt met de vinger via de anus naar de prostaat. Zo kan nagegaan worden of deze vergroot is en wat de consistentie van de prostaat is. Met bloedonderzoek wordt het PSA gemeten  en ook de nierfunctie. Daarnaast wordt de urine onderzocht. De kracht en de duur van de urinestraal kan worden gemeten met een flowmeter. Tijdens het onderzoek plast u in een speciaal toilet die de kracht van de straal en het urinevolume registreerd. Met een echo apparaat kan de vulling van de blaas, de grootte van de prostaat en de nieren beoordeeld worden. Tot slot wordt soms ook in de blaas gekeken, waarmee afwijkingen in de blaas kunnen worden opgespoord, maar ook de prostaat en plasbuis beoordeeld worden.

Behandeling

Soms geeft een vergrote prostaat geen klachten en is een behandeling ook niet nodig. Wanneer de vergrote prostaat wel klachten geeft, kan begonnen worden met medicijnen. Er zijn tabletten die de plasdoorgang verwijden en zo de klachten verminderen, andere doen dit door de prostaat te verkleinen.  Wanneer ondanks medicatie de klachten onvoldoende verbeteren, kan een operatie uitkomst bieden.

Deze wordt als de prostaatklier niet al te groot is via de plasbuis uitgevoerd, of bij een grote prostaat via een snee in de onderbuik.

 

Meer informatie
Plasproblemen mannen

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:

088 – 459 9704

088 – 459 9704

werkdagen van 08.30 – 17.00 uur

Locaties

Heerlen

etage 1, balie 1.10

Behandelcentrum Urologie

meldpunt Oost 35