Ga naar hoofdinhoud

Blaas en nierbekkenontsteking

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:

088 – 459 9704

088 – 459 9704

werkdagen van 08.30 – 17.00 uur

Locaties

Heerlen

etage 1, balie 1.10

Sittard-Geleen

meldpunt Oost 11

Behandelcentrum Urologie

meldpunt Oost 35

Een ontsteking van de urinewegen, ofwel urineweginfectie wordt in de volksmond meestal blaasontsteking of, wanneer er ook koorts is en pijn in de flank, nierbekkenontsteking genoemd. De ontsteking kan behalve in de blaas en in het nierbekken ook in de urineleiders, de plasbuis of (bij mannen) in de prostaat zitten.

Bij volwassenen is veelal sprake van meer specifieke verschijnselen: pijn bij het plassen, loze aandrang, frequent toiletbezoek met steeds kleine beetjes urine en eventueel wat bloed bij de urine. Ook kan pijn in de onderbuik of in de flanken optreden.
Over het algemeen zal er bij hoge koorts verdenking zijn op een nierbekkenontsteking. Bij geen of milde temperatuurverhoging is een blaasontsteking meer waarschijnlijk.

Oorzaak

Urineweginfecties ontstaan vaak door bacteriën die van buiten het lichaam in de blaas terecht komen. Omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen, komt een blaasontsteking bij een vrouw vaker voor dan bij een man. Als teveel urine achterblijft na plassen neemt de vatbaarheid voor urineweginfecties toe. Soms kunnen bepaalde nierstenen een infectie onderhouden. Verkeerd plasgedrag, obstipatie en te weinig drinken kunnen ervoor zorgen dat een urineweginfectie ontstaat of in stand blijft. Ook zijn er erfelijke factoren die een rol kunnen spelen. Kou, tocht en wc-brillen veroorzaken geen blaasontsteking

Wat kunt u zelf doen

Het is vooral belangrijk om goed te drinken. Zorg dat u ontspant tijdens het plassen en dat u de tijd neemt om de blaas helemaal leeg te plassen. Bacteriën kunnen zich dan niet in de achtergebleven urine vermeerderen. Voorkom de verspreiding van anale bacteriën in de urinewegen door de billen van voor naar achter af te vegen.

Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts.

Wat gebeurt er bij de uroloog?

Omdat telkens terugkerende urineweginfecties kunnen leiden tot nierschade, zal verder onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de ontsteking.

In het algemeen zal er een urinekweek worden gedaan en bloedonderzoek. Daarnaast zal vaak een röntgenfoto van de buik en een echo van de nieren worden gemaakt. Ook zal een straalmeting worden gedaan en daarna gemeten worden hoeveel urine er in de blaas achterblijft. Meestal zal de uroloog ook in de blaas kijken.

Behandelmogelijkheden

Urineweginfecties behandelen we met antibiotica om uitbreiding van de infectie naar de bloedstroom tegen te gaan en schade aan de nieren te voorkomen en/of te beperken. Afhankelijk van uw leeftijd en ernst van uw klachten kan deze behandeling thuis plaatsvinden of in het ziekenhuis. Het is erg belangrijk een antibioticakuur helemaal af te maken, ook wanneer de klachten al verminderd zijn of zelfs verdwenen. Als u de kuur niet afmaakt, kunnen de bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica en kan de infectie terugkomen.Wanneer een oorzaak gevonden wordt voor de urineweginfecties, dan zal deze natuurlijk ook door de uroloog behandeld worden.

Meer informatie
Blaasontsteking
Nierbekkenontsteking

 

 

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:

088 – 459 9704

088 – 459 9704

werkdagen van 08.30 – 17.00 uur

Locaties

Heerlen

etage 1, balie 1.10

Sittard-Geleen

meldpunt Oost 11

Behandelcentrum Urologie

meldpunt Oost 35