Ga naar hoofdinhoud

Wat doet kunst met je gezondheid?

Kunst trekt je aandacht, maakt je nieuwsgierig, brengt je in vervoering en kan je ook troost bieden. Kortom, kunst inspireert! Kunst gaat ook over emoties en die zijn vaak te vinden in een ziekenhuis. Maar welk effect heeft het op onze gezondheid? We vroegen het aan neuroloog Rianne Wennekes, tevens lid van de Kunstcommissie van Zuyderland.

‘Wetenschappers proberen grip te krijgen op die vraag, maar dat is nog niet zo makkelijk’, zegt dr. Wennekes. ‘De helende werking van kunst laat zich niet zomaar in cijfers vatten. Maar naast de esthetische rol die kunstvormen in een ziekenhuis vervult, is er wel degelijk in toenemende mate aandacht voor de mogelijke toepassingen hiervan bij de genezing van de patiënt.’

Kunst die een duidelijke, positieve inhoud heeft en een gevoel van veiligheid oproept, wordt genezende kunst genoemd (‘healing art’). Recent verscheen in The Lancet een analyse van 72 studies over de inzet van muziek om het herstel van volwassenen patiënten te bevorderen. Tijdens een ander recent Nederlands onderzoek in een ziekenhuis in Den Haag, was de belangrijkste conclusie: ja, kunst kan een positieve invloed hebben op de gezondheid. ‘Zo veranderde de gemeten zweetafscheiding en huidgeleiding duidelijk bij het kijken naar kunst door mensen die zelf kunst maken,’ vertelt RianneWennekes. ‘Ook bleek er verandering in de hersenactiviteit (gemeten met EEGdiagnostiek).

En juist deze vormen van aangetoonde ontspanning, zorgen voor een beter en sneller herstel. Het benutten van deze kennis kan een aanvulling zijn op de hoge kwaliteit van zorg die in Nederland wordt geleverd.’ Wennekes behoort zelf overigens ook tot de groep ‘kunstenaars’. Beeldhouwen brengt de neuroloog echt tot rust in haar vrije tijd. De Kunstcommissie vindt ze heel belangrijk. ‘Ik besef dat kunst mensen helpt. Als je angstig bent, kan een treffend filmpje in de wachtkamer, mooie muziek horen in de gang, of een bijzonder schilderij aan de muur je afleiden. Kunst is een manier van communiceren, die directer is dan taal.’

De Stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland is verantwoordelijk voor alle kunstwerken in het ziekenhuis van Heerlen. Maar ook voor het kunstbeleid, dat onder andere gebaseerd is op het principe van ‘healing art’. De kunst is afkomstig van kunstenaars die op de één of andere wijze een link hebben met Limburg.

Kijk ook op zuyderland.nl/kunst of volg de Facebookpagina Kunst in Zuyderland facebook.com/kunstinzuyderland