Ga naar hoofdinhoud

Sportief met diabetes? Het kan!

Voor de negende keer organiseert de Bas van de Goor foundation het zomerkamp ‘sportief met diabetes’, voor patiënten met diabetes type 1. Jaarlijks mogen 100 kinderen van 9 t/m 15 jaar zich eenmalig inschrijven voor dit gratis evenement. Vier dagen lang verblijven zij in Snowworld Landgraaf om te sporten met lotgenootjes. Ook leren zij beter om te gaan met hun ziekte. Eén van de deelnemers is één van onze jonge diabetespatiënten in Zuyderland Heerlen, Stijn Krouweel uit Brunssum.

Sportief met diabetes

Bas van de Goor
Bas van de Goor is de ‘founding father’ van de stichting. Bij hem werd de diagnose diabetes type 1 in 2003 vastgesteld. “Op dat moment was ik al acht jaar als professioneel volleyballer in Italië neergestreken. De media besteedde aandacht aan de topsport in combinatie met mijn ziekte. Ik was ten volste overtuigd dat dit ook mét diabetes mogelijk bleef. Na verschillende vragen die ik kreeg over ‘Hoe te sporten met diabetes?’, besloot ik wat kleine evenementen te organiseren. Met dank aan sponsoren is het nu uitgegroeid tot verschillende, jaarlijks terugkerende evenementen.”

Familie Krouweel
Stijn Krouweel uit Brunssum is 12 jaar en neemt met gezonde spanning enthousiast deel aan het zomerkamp. Hij heeft pas diabetes sinds 2 januari begin dit jaar. Zijn ouders zagen dat hij grote dorst had en vaak naar het toilet moest. Hij viel zoveel af in een korte tijd, dat het bijna tot uitdroging leidde. Op Zuyderland locatie Heerlen werd diabetes type 1 bij Stijn geconstateerd. “Toen stond onze wereld op z’n kop,” vertelt zijn moeder. “Zeker een maand lang. Maar langzaamaan weten we hoe we ermee om moeten gaan. De kinderdiabetesverpleegkundigen stelden ons op de hoogte van dit zomerkamp. We waren meteen enthousiast. Stijn heeft een pompje dat hij eens per drie dagen moet vervangen. Tijdens dit kamp moet hij alles voor het eerst ‘alleen’ doen. Dat is wel even spannend.” Maar hij is in goede handen bij Philip Ribbink (kinderdiabetesverpleegkundige Zuyderland Heerlen). Afwisselend verlenen hij en zijn collega’s Nico en John vanuit Zuyderland Heerlen al jaren vrijwillig medische ondersteuning tijdens het zomerkamp. Ook hebben ‘de drie musketiers’ Bas van de Goor geholpen bij de oprichting van de foundation.

Stijn
Voordat Stijn met Bas op de foto gaat, vertelt hij: “Ik voetbal al sinds mijn vijfde. Nu bij VV de Leeuw in Brunssum. Ik houd heel erg van sporten, ook skiën kan ik al. Op dit kamp gaan we leren snowboarden en op de laatste dag gaan we klimmen: daar kijk ik het meest naar uit!” Dit was de laatste week op de basisschool voor Stijn, hierna gaat hij naar havo/atheneum op de middelbare school. Hij mocht ‘schitteren in afwezigheid’ om aan dit evenement mee te doen. “Zijn laatste dag op de school vond hij minder spannend dan dit kamp”, lacht zijn vader.