Ga naar hoofdinhoud

Langer sociaal actief

Langer sociaal actief dankzij moderne toepassingen
Een robot die luistert naar de naam Tom en die rondrijdt om bewoners van een zorgcentrum te helpen. Een tablet aan de muur, die via een ‘avatar’ (oftewel denkbeeldige persoon) ouderen stimuleert om zich in te schrijven voor activiteiten, helpt om iets te vinden of gewoon een praatje met hen maakt. En bewoners van onze zorgcentra die skypen met familie en… met elkaar! Het lijkt misschien toekomstmuziek, maar in de zorgcentra van Zuyderland wordt het beetje bij beetje werkelijkheid.

Landelijk gezien is het uniek wat er momenteel gebeurt binnen de muren van de zorgcentra in de Westelijke Mijnstreek. Universiteiten kijken met veel bewondering naar wat Zuyderland, samen met tal van ontwikkelaars in het buitenland, maakt en uitprobeert om ouderen via moderne toepassingen te stimuleren en te motiveren actief te blijven. Met de nadruk op uitproberen, want alles wordt eerst op basis van de wensen en behoeften van onze bewoners als prototype gemaakt, dan getest en vervolgens steeds beter op hen afgestemd. Hun reacties zijn vaak lovend, maar soms ook kritisch. Alle projecten worden gerealiseerd met Europese subsidies en dus niet met geld dat voor de zorg bestemd is.

meneer robertsSociaal netwerk tussen ouderen
Het begon allemaal in 2010, toen voor het eerst werd gedacht aan het inzetten van tablets in zorgcentrum Hoogstaete (zie kader) om de sociale interactie tussen bewoners te versterken. Vanuit hun appartement konden bewoners draadloos met elkaar communiceren en werd het erg eenvoudig om samen in te schrijven voor activiteiten, zoals kienen en kaarten. Ook in diverse andere zorgcentra van Zuyderland wordt de bewoners nu deze mogelijkheid geboden.
De projecten CaMeLi (Care Me for Life) en Miraculous-Life gingen daarna nog een stapje verder. In de woning van ouderen die meededen met de proef werden tablets of computers geïnstalleerd waarop een virtuele vriend (avatar) zichtbaar is. Het systeem werkt met behulp van spraaktechnologie en emotie- herkenning. De bewoners kunnen met de avatar communiceren: deze kan hun vragen beantwoorden, kan helpen om bijvoorbeeld hun bril terug te vinden, maar ook alarmeren als de bewoner valt. De heer Roberts (foto) genoot met volle teugen van de proefperiode. ‘Ik vind het leuk om deel uit te maken van een stukje wetenschap.’

Buitenwereld naar binnen halen
Inge Jochem en Judith Meijers, medewerkers van Zuyderland hebben, ook op wetenschappelijk gebied, veel te maken met het realiseren van de innovatieve projecten die binnen de zorgcentra vorm krijgen. ‘Ouderen blijven
zo langer zelfstandig en hebben moderne hulp om de regie over
hun eigen leven te behouden. We willen de buitenwereld heel graag betrekken in de wereld van onze clienten. Het contact met anderen is het meest wezenlijke dat er is, zeker ook voor ouderen.’ Dat merkt ookde familie. ‘Best hip hier’, is een veel gehoorde reactie. En ondertussen doen sommige bewoners hun kleinkinderen zelfs wat voor, in plaats van andersom.

Van tablet naar robot
De nieuwste ontwikkeling is GrowMeUp; de komst van een heuse sociale robot die ook echt naar je toe komt. Deze robot beschikt over sensoren die gedrag kunnen registreren en heeft een soort tablet in zijn buik. ‘Zie het als een maatje’, zegt Inge. ‘De robot kan rondkijken en tegen je praten.’ ‘Best spannend’, vinden de bewoners.

Warme zorg
‘In de toekomst krijgen we meer en meer met technologie te maken. Dat is een gegeven,’ besluit Inge. ‘Dan kunnen we er maar beter in meedenken en kijken hoe het zo goed mogelijk toegepast kan worden voor onze bewoners. Maar we houden de menselijke maat goed voor ogen. We zien het echt als een aanvulling op het welbevinden.’ Maar of het de warme, persoonlijke zorg die Zuyderland biedt kan vervangen? ‘Nee, dat nooit!’

‘Living lab’ Hoogstaete
De innovatieve ontwikkelingen in de zorgcentra van Zuyderland passen helemaal in het unieke concept van het community-model van Hoogstaete in de Sittardse wijk Hoogveld. Hier is een nieuw en bijzonder woonzorglandschap gecreëerd, voor alle generaties en diverse doelgroepen. Jong en oud leven en leren hier samen. Het mag dus voor zich spreken, dat de nieuwste projecten als eerste in deze omgeving uitgeprobeerd worden.

INFORMATIE
Meer weten over de diverse projecten in Hoogstaete?
Kijk op:
www.cameli.eu
www.miraculous-life.eu
www.growmeup.eu

robot tom