Ga naar hoofdinhoud

Het ‘nachtboek’ van…

’Komende nacht is het spannend, want het ziekenhuis ligt nagenoeg vol.’

Hoe is het om ‘s nachts te werken?
SIS-verpleegkundige/ hoofdwacht Nicole de Vreeze weet daar alles van.
Ze neemt ons mee tijdens haar nachtdienst in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen.

Nicole de Vreeze
23.00 uur
Mijn collega doet de overdracht. Zij praat me bij over de patiënten die ik deze nacht in de gaten houd. Het gaat hierbij om de mensen die op de Intensive Care hebben gelegen en door een SIS-verpleegkundige minimaal 48 uur gevolgd worden. Alle IC- verpleegkundigen maken deel uit van het Spoed Interventie Systeem (SIS). Dat betekent dat je oproepbaar bent als patiënten op een verpleegafdeling acuut ziek(er) worden. Zo hopen we te voorkomen dat de mensen (opnieuw) opgenomen moeten worden op de IC. Als hoofdwacht heb je ook de verdeling van bedden onder je hoede. Komende nacht is het spannend, want het ziekenhuis ligt nagenoeg vol.

23.30 uur
Een collega van de afdeling Orthopedie belt. Ze vraagt of ik kan helpen om twee patiënten van de Recovery naar de verpleegafdeling te brengen. Een half uurtje later belt de afdeling Chirurgie met hetzelfde verzoek.

01.00 uur
Ik kan aan mijn ronde door het huis beginnen. Om te achterhalen of er bijzonderheden zijn, bezoek ik alle verpleegafdelingen. Tijdens deze ronde kijk ik ook bij de patiëntendie vanuit de IC zijn overgeplaatst. Deze nacht gaat het om negen patiënten, die over verschillende afdelingen verspreid liggen. Ondertussen krijg ik meerdere telefoontjes. De Acute Opname Afdeling (AOA) ligt vol. Dat betekent dat er patiënten overgeplaatst moeten worden naar de verpleegafdeling. Ik loop even naar beneden om te overleggen van welke mensen de gezondheidstoestand hier het meest geschikt voor is.

04.00 uur
Ik ga even langs bij mijn collega’s op de Intensive Care. Kopje koffie, bijkletsen en even wat eten. Daarna schrijf ik het rapport van de patiënten die ik volg.

05.15 uur
Op de Spoedeisende Hulp is het gelukkig wat rustiger geworden en lijken we het qua bedden te gaan redden. Ik breng op de verpleegafdeling Chirurgie nog bij twee patiënten een infuus in en maak er een hartfilmpje. Daarna is het tijd om een rapportage te maken voor de afdeling Opname en het management. Door afgelopen nacht kort samen te vatten zijn zij ‘s ochtends op de hoogte van de bedbezetting en eventuele knelpunten. Nog even en dan lost de dagploeg mij af.

07.00 uur
Ik draag mijn werk over aan mijn collega SIS/IC- verpleegkundige. De nacht ging wel heel snel voorbij. Er was meer dan genoeg te doen.

07.30 uur
Deze week heb ik nog een paar nachtdiensten te gaan. Maar voor nu… ga ik eerst richting mijn eigen bed.