Ervaring van een patiënt met een melanoom
Sandra Drijver is bijna 33 jaar werkzaam als verpleegkundige bij Zuyderland en is twee jaar geleden gediagnostiseerd met een melanoom. In juli, twee jaar geleden, bleek dat ze uitzaaiingen had; in de botten, lymfeklieren, hersenen, lever en darm. Vlak voor de eerste lockdown werd ze geopereerd en werd een uitzaaiing weggehaald.
Verwijzing naar de oncoloog
Bij Sandra is het begonnen met een klein plekje op haar arm en een knobbel op haar lichaam. In juni 2020 heeft ze een PET-scan gehad. Hieruit bleek dat het uitzaaiingen waren van een melanoom, waardoor Sandra naar een oncoloog werd verwezen. De oncoloog is vervolgens met een speciaal team gaan overleggen. Dit team wordt het Melanoomcentrum van Zuyderland genoemd. ‘Binnen een week na de diagnose heb ik een nieuwe heup gekregen omdat daar de uitzaaiingen zaten, waardoor er een kans was op een spontane breuk. Hierna ben ik eigenlijk direct begonnen met immuuntherapie. Deze maand krijg ik de laatste behandeling, dan zijn de twee jaar voorbij’, vertelt Sandra.
Melanoomcentrum Zuyd
Dat Sandra ook werkzaam is bij Zuyderland is natuurlijk toevallig. ‘Op het moment dat je bij de huisarts komt en je wordt doorverwezen, dan word je automatisch doorverwezen naar dit ziekenhuis. En dan blijf je daar ook in behandeling. Dat ik hier werk is dan ook geen belemmering.’ Wat veel mensen wellicht niet weten is dat Zuyderland beschikt over een Melanoomcentrum. Dit Centrum is gespecialiseerd in diagnoses met betrekking tot melanomen. ‘Het is dus per definitie niet nodig om met deze diagnose naar bijvoorbeeld een academisch ziekenhuis te gaan. Waarschijnlijk word je dan alsnog naar Zuyderland doorverwezen’, zegt Sandra. In het Melanoomcentrum Zuyd werken specialisten en verpleegkundigen van verschillende afdelingen nauw samen. Zowel na het stellen van de diagnose als tijdens de behandeling, wordt iedere patiënt besproken in een team met alle betrokken professionals (multidisciplinair).
Immuuntherapie
Één keer in de vier weken krijgt Sandra immuuntherapie. Sandra: ‘Dit vindt plaats op de oncologische dagverpleging in Sittard. Je komt eerst terecht op de poli Oncologie of bij de Physician Assistent (PA) van Oncologie, om te kijken hoe het gaat en of ze de kuur vrij kunnen geven. Daarnaast wordt er één keer in de vier maanden een CT-scan van mijn lichaam gemaakt, om uitzaaiingen in de gaten te houden. Plus een MRI-scan van mijn schedel, omdat ze alleen via een MRI uitzaaiingen in de hersenen kunnen meten. Dit laatste gaat via de neuroloog. Alle betrokken artsen hebben hier weer verschillende overlegmomenten over.’ Dit alles valt samen onder het Melanoomcentrum Zuyd.
De behandeling loopt gesmeerd
Sandra: ‘De behandeling bij Zuyderland loopt gesmeerd. Alles is op elkaar afgestemd. De oncoloog heeft bijvoorbeeld contact met de orthopeed en de MDL-arts. Ik heb de ervaring dat dit achter de schermen heel goed verloopt, met de goede terugkoppeling. Het team overlegt ook met het landelijk melanoomcentrum (in Enschede) en vraagt als dat nodig is advies’. Ze benadrukt nogmaals dat het als een trein loopt. ‘Ook al ben ik zelf verpleegkundige, ik heb hier altijd heel veel vertrouwen in gehad’, voegt Sandra toe.
Afstemming
Als Sandra terugblikt, kan ze concluderen dat het vanaf het begin goed is verlopen. ‘Toen ik in juni 2020 de uitslagen van de PET-scan terugkreeg, had ik op maandag een afspraak op de poli. De vrijdag ervoor waren de uitslagen in het ziekenhuis al bekend en hadden ze al gauw in de gaten dat mijn heup moest worden vervangen. In dat weekend is er daarom overleg geweest met de orthopeed. Dit zorgde ervoor dat ik maandag een uur later op de afdeling Orthopedie terecht kon, zij hadden al geregeld dat er een OK plek vrij was’, geeft Sandra volmondig aan.
Goede resultaten Sandra heeft nu, na twee jaar behandelingen, goede resultaten. De uitzaaiingen zijn nog niet helemaal weg, maar wel flink verminderd. Ook de MRI-scan van de hersenen laat zien dat er een enorme afname is geweest. In januari van dit jaar leek dit even anders te zijn, alsof de uitzaaiingen wat groter werden. Sandra: ‘Ook dan heb je weer hele goede gesprekken met je oncoloog: wat als dit weer progressief wordt? Wat kunnen we doen of wat zijn de ideeën? Daarmee krijg je het gevoel dat er meer mogelijkheden zijn, waar je in wordt meegenomen. Eventueel dubbele kuren of andere therapieën. Er wordt goed met je meegedacht’. Gelukkig bleek dit achteraf voor Sandra niet nodig te zijn
‘Als patiënt heb ik het idee dat je precies weet waar je aan toe bent. Wanneer je de scan krijgt, wanneer je op de poli moet komen, wanneer je een infuus krijgt. Dit wordt allemaal van te voren geregeld en de afspraken krijg je thuis gestuurd. Het is heel duidelijk en geeft alle vertrouwen’,
– Sandra Drijver –