Ga naar hoofdinhoud

Eindexamenfeest: met of zonder alcohol?

Met de examens net achter de rug, is het tijd om vooruit te kijken naar de periode die hierop volgt: die van de eindexamenfeestjes. De verhoogde leeftijdsgrens voor alcoholgebruik – sinds 2014 naar 18 jaar – plaatst veel ouders voor de uitdaging die grens te bewaken. Deze week start in onze regio voor het eerst een voorlichtingscampagne rond dit thema. Belangrijke tip aan ouders: bemoei je met de voorbereiding en blijf aanwezig.

Een examenfeest is een kwetsbaar moment waarop sommige jongeren voor het eerst, of teveel alcohol drinken. Dit blijkt uit signalen van de alcoholpoli’s van de regionale ziekenhuizen. De wet is er duidelijk over: NIX onder de 18. Maar deze leeftijdsgrens plaatst ouders wiens kind eindexamen heeft gedaan voor nieuwe uitdagingen. Hoe ga ik dit zonder geruzie in goede banen leiden? Wordt een examenfeestje zonder alcohol toch gezellig? En wat te doen als er vrienden komen die wel al alcohol mogen drinken?

Uitgangspunt is: probeer de afspraak van NIX onder 18 vast te houden. Is het kind 18, bespreek dan de voor- en nadelen van alcohol en trek een grens.

Enkele tips
Laat de organisatie van een eindexamenfeest niet volledig aan zoon of dochter over, maar bemoei je met de voorbereidingen. Beslis mee over de inkoop van drank: welke drank? Hoeveel? Koop niet meer alcohol dan je wil dat je gasten drinken en zorg voor voldoende frisdrank. Leg contact met andere ouders over je aanpak, het risico van indrinken en het toezicht. Dat laatste is belangrijk: wees op het feestje aanwezig, al is het als ‘behang’.

Hiernaast vindt u een compleet overzicht van de tips. De informatie wordt niet alleen verspreid via Zuyderland, maar ook Mondriaan Verslavingspreventie, andere ziekenhuizen VO-scholen, Centra voor Jeugd en Gezin en de GGD.

eindexamenfeest
De eindexamenperiode is een spannende tijd voor uw kind. Als het werk is gedaan en het diploma hopelijk gehaald, kan de vlag uit. Er zijn examenfeestjes om te bezoeken en misschien wil uw zoon/dochter wel zelf zo’n feest organiseren. Hieronder tips voor hoe u dit in goede banen kunt leiden:

Wist u dat steeds meer jongeren en ouders de leeftijdsgrens van 18 jaar voor alcohol en roken oké vinden, dus dat die norm opschuift?

Tips wanneer uw kind een eindexamenfeestje wil geven:

  • Denk mee met uw kind in de voorbereiding. Denk samen na over wie er wordt uitgenodigd. Als het vooral vrienden zijn, bespreek dan de mogelijkheid van een alternatief voor een feest: een leuk uitstapje of een andere doe-activiteit. Alcohol is dan geen thema.
  • Wil uw kind een feest, met jongeren en volwassenen, denk dan actief mee over de tijden, de omvang en de invulling. Lekker eten, goede muziek en beleving – zoals een groepsfoto-activiteit of fotobooth – maken het feest al sprankelend zonder (veel) alcohol.
  • Geef uw kind verantwoordelijkheid, maar geef aan dat u zich wel aan de afspraken wil houden.
  • Bespreek met uw kind wat gasten drinken en hoeveel. Zorg voor voldoende en lekkere alcoholvrije drankjes (kijk eens op www.happydrinks.nl). Haal niet meer alcohol in huis dan die avond met gemak op kan. Kies bijvoorbeeld voor flesjes i.p.v. een biertap. Zorg voor populaire alcoholarme drankjes.
  • Praat met andere ouders en probeer samen na te denken over regels en toezicht op feestjes. Zorg er samen voor dat de kinderen geen drank meenemen of deze elkaar cadeau doen. Geef aan dat u niet wil dat uw kind ergens indrinkt.
  • Blijf aanwezig. Laat tijdens het feestje (af en toe) zien dat u er bent en hou een oogje in het zeil. Dat werkt al preventief. Wanneer u als ouder op het feest niet of matig drinkt, geeft u een positief voorbeeld.

Tips wanneer uw kind examenfeestjes wil bezoeken:

  • Kies een goed moment vooraf aan de feesten om een gesprek te voeren.
  • Praat over de voor- en nadelen van drinken en geef uw grens duidelijk aan: NIX onder 18.
  • U kunt eigen positieve en negatieve ervaringen delen. Help uw kind met tips over hoe het de verleidingen kan weerstaan.
  • Maak duidelijk dat u indrinken voor een feest niet toestaat: thuis niet en ook elders niet.
  • Met een gesprekje bij thuiskomst toont u interesse en kunt u inschatten of uw kind misschien toch (teveel) gedronken heeft. Bespreek dan waar het mis gegaan is en verbindt eventueel consequenties eraan zoals een feest overslaan.

Op www.hoepakjijdataan.nl vindt u praktische tips voor een goed gesprek over alcohol, roken, drugs, seksualiteit of gamen.