Spyglass
De binnenkant van je galwegen in beeld
Wat speelt zich nou precies af in je galwegen? Berust die vernauwing in de galwegen nu op galstenen of toch op een gezwel? En lukt het om die galsteen te verwijderen? Sinds kort kunnen de Maag-, Darm- en Leverziektenartsen van Zuyderland het allemaal perfect in beeld brengen door middel van een splinternieuwe endoscopische methode. MDL-arts Liekele Oostenbrug legt uit.
Het nieuwe apparaat, dat 10 oktober voor het eerst werd gebruikt bij een patiënt bij wie het vermoeden bestond op galstenen, luistert naar de naam ‘Spyglass’. ‘Het was al veel langer onze wens om het apparaat te gebruiken’, zegt dr. Oostenbrug, ‘maar de techniek was er simpelweg nog niet klaar voor. De techniek is nu pas ècht volwassen geworden.’
Binnenkijken met mini-camera
Endoscopische ingrepen (‘binnenin kijken’ met een minuscule camera) zijn niets nieuws. Het in beeld brengen van de galwegen via een videoscoop of slangetje met glasvezels, is echter wel degelijk uniek. Kon er voorheen alleen een röntgenfoto worden gemaakt om een beeld te krijgen (door contrastvloeistof in te spuiten), met de nieuwe scoop worden er compleet nieuwe werelden geopend.
Van foto naar video
Is er op de foto niet duidelijk genoeg te zien wat zich aan de binnenkant van je galwegen afspeelt, dan bieden de videobeelden van de nieuwe scoop uitkomst. ‘Op zo’n foto zie je immers alleen schaduwen van iets dat zich in de galwegen bevindt’, zegt dr. Oostenbrug. De scoop bestaat uit een lampje, camera en chip en wordt vanwege z’n extreem kleine afmetingen (3,5 millimeter) ook wel een ‘babyscoop’ genoemd.
Beter
Niet alleen het zicht in de galwegen wordt met de nieuwe scoop veel beter. Ook is er een nieuwe manier van behandelen mogelijk, want het instrument bevat tevens een laser of een schokapparaat, waarmee galstenen direct vergruisd kunnen worden. Daarnaast kan het ‘hapjes’ (biopten) nemen Eerste keer De eerste keer was even spannend, maar de ervaring was erg goed. De betreffende patiënt bleek geen galstenen te hebben. Dat werd met de foto alleen niet duidelijk. Belastende verdere onderzoeken blijven patiënten, door de grote precisie van het apparaat, in de toekomst bespaard. ‘Èn als patiënt heb je sneller meer zekerheid. Stenen behandelen kan nu in één keer, waar voorheen
diverse behandelingen nodig waren. We zetten in op zo’n vijftien patiënten per jaar, het is een vrij kostbare behandeling. Voor iedere patiënt wordt een nieuwe scoop gebruikt. Het is dan ook het duurste wegwerpinstrument dat we hebben,’ legt de specialist met een vleugje humor uit.
Uniek
Zuyderland is er vroeg bij met deze techniek, want pas drie andere ziekenhuizen in Nederland gebruiken de Spyglass. Dat is ook niet zo vreemd: de techniek is wereldwijd pas driekwart jaar op de markt. ‘Dit is wederom iets dat Zuyderland tot een topklinisch ziekenhuis maakt’, besluit Oostenbrug. ‘We hopen patiënten uit het hele zuidelijke deel van ons land te kunnen helpen.’ om te kijken of er sprake is van kanker.