Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland start met nieuw medicatieproces: ‘Medicatie Samen’

13 mrt 2024

Op de Orthopedie-afdeling (West 42) van Zuyderland locatie Sittard-Geleen, is er gestart met een nieuw medicatieproces: ‘Medicatie Samen’. Hierin krijgt de patiënt – naast het doorgebruiken van de eigen medicatie – de medicatie ook in eigen beheer wanneer dat thuis ook het geval is geweest.

In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan een nieuwe visie op het medicatieproces waarbij de patiënt zijn medicatie gebruikt zoals thuis. De medicatie die normaal pas na ontslag aan de patiënt wordt verstrekt (zoals pijnstillers en medicatie tegen bloedstolsels) wordt op deze afdeling al op de dag van operatie aan het bed afgeleverd. De patiënt gebruikt deze medicatie al in het ziekenhuis.

Thuismedicatie
In de nieuwe opzet, is de apothekersassistente op werkdagen aanwezig op de afdeling voor het begeleiden van de patiënten. In een geneesmiddelgesprek wordt de thuismedicatie beoordeelt en met de patiënt besproken of medicatie in eigen beheer mogelijk is. Dit wordt vastgelegd in het verpleegkundig verslag. Later op de dag, na de operatie, wordt uitleg gegeven over de nieuwe medicatie.

Geen verspilling meer
Met dit nieuwe medicatieproces Medicatie Samen, zorgt Zuyderland dat de patiënten beter op de hoogte zijn van de medicatiewijzigingen tijdens hun opname. Door het doorgebruiken van de thuismedicatie voorkomen ze verspilling van medicatie. En omdat de patiënten eigen medicatie innemen, scheelt dat tevens tijd voor de verpleegkundige. Zowel de apothekersassistente als de verpleegkundige houden toezicht op het gebruik door de patiënt.

De eerste ervaringen leren dat patiënten bereid zijn om de medicatie in eigen beheer te houden. Ook de ervaringen van de verpleegkundigen en apothekersassistente zijn positief. Het nieuwe medicatieproces zal na een evaluatie, ook geïntroduceerd worden op andere afdelingen binnen Zuyderland.