Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland start grootste knie & heup kliniek van Nederland

09 sep 2019

Jaarlijks plaatsen de orthopedisch chirurgen van Zuyderland Medisch Centrum ruim 830 kunstheupen en 860 kunstknieën, het hoogste aantal van alle Nederlandse ziekenhuizen. Door deze hoogwaardige zorg en begeleiding te concentreren binnen één kliniek, leggen zorgprofessionals zich nog meer toe op de behandeling van knie- en heup problematiek. Hiermee heeft Zuyderland, locatie Sittard-Geleen, de grootste ‘in huis’ knie & heup kliniek van Nederland.

De knie & heup kliniek in het kort:
•    Jaarlijks ruim 10.000 patiënten van binnen én buiten Zuid-Limburg;
•    Persoonlijke begeleiding vóór, tijdens en ná de behandeling;
•    Landelijke top 3 notering: meeste ervaring in plaatsen kunstheupen en -knieën;
•    Innovatieve behandelmethoden, materialen en technieken;
•    Knie- en heupoperaties in dagbehandeling;
•    Snel herstel, indien mogelijk én in overleg met de patiënt op de dag van de operatie naar huis;
•    Intensieve samenwerking met huisarts en fysiotherapeut;

Samenwerking in de keten
Wouter van Hemert, orthopedisch chirurg knie & heup kliniek: “Uniek is dat we de zorg binnen de kliniek ‘zo thuis mogelijk’ organiseren. Dat doen we door tijdens het hele zorgproces intensief samen te werken met de huisarts, fysiotherapeut en andere disciplines binnen Zuyderland. Door deze samenwerking kunnen we de zorg voor mensen met versleten knieën en heupen, zónder dat altijd een operatie nodig is, nog beter organiseren en begeleiden in een vertrouwde omgeving.”

Zorg rondom de patiënt
Als geen ander begrijpen de zorgprofessionals binnen de knie & heup kliniek hoe belangrijk behoud van mobiliteit is voor patiënten. Ze nemen de tijd en maken samen keuzes in de behandeling. Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat is de best passende behandeling? Welke nazorg en omgeving dragen bij aan een goed herstel na een operatie? Het team binnen de kliniek is vóór, tijdens en ná de behandeling betrokken, van preventie tot en met revalidatie. Juist met deze persoonlijke begeleiding gedurende het hele traject maakt de knie & heup kliniek het verschil.

Kennis & ervaring
Emil van Haaren, orthopedisch chirurg knie & heup kliniek: “De specialisten binnen de kliniek hebben een schat aan kennis en ervaring in huis. Dit blijkt uit het grote aantal dagbehandelingen, uiterst lage infectiecijfers en ruime hoeveelheid wetenschappelijke publicaties. Ook zijn we bekwaam in het oplossen van problemen ná het plaatsen van een kunstheup of -knie. Hiervoor komen regelmatig patiënten uit andere ziekenhuizen en zelfs het buitenland. We zijn trots op onze plek in de landelijke top 3 van ziekenhuizen met de meeste ervaring in het plaatsen van kunstheupen en -knieën.”

Ambitie
Nu al kunnen patiënten, mét doorverwijzing van de huisarts, terecht. Zuyderland verwacht dat jaarlijks ruim 10.000 patiënten van binnen én buiten Zuid-Limburg de knie & heup kliniek bezoeken. Om de zorg nog beter rondom de patiënt te organiseren is de verbouwing in volle gang. Begin april is de knie & heup kliniek geheel ingericht volgens de nieuwe werkwijze.
Daarnaast ambieert Zuyderland de opening van meerdere gespecialiseerde klinieken in de eerste helft van 2020.

Bijschrift foto:
v.l.n.r. Emil van Haaren & Wouter van Hemert, beide orthopedisch chirurg knie & heup kliniek Zuyderland