Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland Medisch Centrum zet MedEye in voor controle medicatie

24 mei 2024

Zuyderland Medisch Centrum gaat het medicatieveiligheidssysteem MedEye ziekenhuisbreed inzetten om medicatie voor patiënten (dubbel) te controleren. Dit systeem verifieert alle medicatie vlak voor de toediening aan de patiënt en biedt ondersteuning aan verpleegkundigen gedurende het medicatieproces. Het systeem sluit naadloos aan bij de strategie van het ziekenhuis om veilige zorg te waarborgen en biedt tegelijkertijd verlichting en ondersteuning aan de verpleegkundigen.

Zuyderland is een pionier op het gebied van medicatieveiligheid. Veiligheid wordt niet alleen als uiterst belangrijk beschouwd in het hele ziekenhuis, maar ook actief nagestreefd. Het ziekenhuis heeft al vele jaren ervaring met het scannen van barcodes op medicatie, maar erkende dat er ruimte was voor verbetering op het gebied van veiligheid en efficiëntie, vooral voor het verplegend personeel. Peter Dekkers, ziekenhuisapotheker, verheldert de keuze voor het implementeren van een systeem zoals MedEye. ‘Met onze huidige werkwijze was het gebruik van barcodes op medicatie altijd vereist. Dit creëert in sommige gevallen een schijnveiligheid en beperkt de flexibiliteit van de verpleegkundige wanneer scannen niet mogelijk is. Het MedEye-systeem biedt ook de mogelijkheid om gerichte ondersteuning te bieden aan de verpleegkundigen door middel van veiligheidsregels.’

Pilot
Na een uitgebreide pilot op diverse afdelingen bleek MedEye significant toegevoegde waarde te bieden. Dekkers benadrukt: ‘De meerwaarde van MedEye ligt in de gebruiksvriendelijke inrichting voor de verpleegkundigen en de grote mate van flexibiliteit bij het instellen van veiligheidsregels voor specifieke geneesmiddelen of afdelingen. Tijdens de pilotperiode is er nauwlettend geluisterd naar de feedback van de verpleegkundigen, aangezien zij uiteindelijk met het systeem werken. Het gebruik van het toedienscherm van MedEye wordt door de verpleegkundigen als bijzonder prettig ervaren en is gemakkelijk aan te leren. Het biedt een overzichtelijke en innovatieve aanpak. Verpleegkundigen geven eveneens aan dat zij minder tijd nodig hebben voor de medicatiecontrole”. Esther Hooft, afdelingshoofd van een van de pilotafdelingen, bevestigt: ‘Onze verpleegkundigen ervaren MedEye als veilig en overzichtelijk, efficiënt en gebruiksvriendelijk, en het draagt bij aan nauwkeurige registratie van medicatie.’

Veiliger toedienen van medicatie
De introductie van een digitaal, closed-loop medicatieproces maakt het toedienen van geneesmiddelen veiliger. Naast de laatste digitale check van orale medicatie wordt MedEye ook ingezet om bij parenteralia (geneesmiddelen die geïnjecteerd worden) de vereiste visuele dubbelcheck door een tweede verpleegkundige over te nemen. MedEye zorgt ervoor dat eventuele fouten tijdig worden herkend zodat deze de patiënt niet bereiken. Hierdoor wordt de toediening van tabletten maar ook van parenteralia aantoonbaar veiliger en makkelijker. Een innovatieve manier om de medicatieveiligheid in het ziekenhuis te vergroten en verpleegkundigen te ontlasten.

Toekomstige ontwikkelingen
Dekkers is tevreden over de samenwerking met het team van MedEye en kijkt vol verwachting uit naar de toekomstige ontwikkelingen: ‘De communicatielijnen zijn kort en de snelheid waarmee ontwikkelingen worden verwerkt, is zeer aangenaam. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met het ontwerpen van een nieuwe methode voor het aansturen van slimme infuuspompen. Daarnaast streven we ernaar om in de toekomst ook thuismedicatie te kunnen inzetten, zelfs als deze niet correct geïdentificeerd wordt bij levering door de patiënt’. CEO van MedEye, Gauti Reynisson, deelt het enthousiasme over de samenwerking, ‘wat de basis is voor grensverleggende innovatie’.