Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland introduceert nieuwe techniek voor borstkankerzorg

14 apr 2023

Binnen Zuyderland Medisch Centrum worden jaarlijks ruim 400 patiënten geopereerd aan borstkanker. Meestal gaat het hierbij om een  borstsparende ingreep. Bijna alle patiënten ondergaan een schildwachtklierprocedure. Met deze procedure wordt de eerste lymfeklier, de schildwachtklier, in de oksel opgespoord en kan de arts onderzoeken of er sprake is van uitzaaiingen in de lymfeklier. Dit bepaalt de definitieve behandeling. Sinds november 2022 wordt in Zuyderland een nieuwe techniek toegepast voor het opsporen van de schildwachtklier. Deze maakt gebruik van magnetische zaadjes (Magseed) en een magnetische vloeistof (Magtrace).

Ontwikkeling opsporing tumoren & schildwachtklier

Ongeveer een week voor de operatie wordt door de radioloog een magnetisch zaadje in de tumor geplaatst en wordt de magnetische vloeistof ingespoten. Tijdens de operatie maakt de chirurg gebruik van een magnometer die aangeeft waar het magnetische zaadje zich in de tumor bevindt en ook de magnetische vloeistof in de oksel. Hierdoor weet de chirurg precies waar geopereerd moet worden.

Voordelen nieuwe techniek

  • De behandeling is vrij van radioactieve stoffen. Hierdoor komt zowel de patiënt als behandelaar niet langer in aanraking met deze straling.
  • Patiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis te komen.
  • Bij het gebruik van magnetische middelen zijn minder veiligheidsmaatregelen nodig. Hierdoor kan de zorgverlener efficiënter te werk gaan en daarmee tijd besparen.

Betrouwbaarheid

Zuyderland heeft afgelopen jaar onderzoek gedaan naar nieuwe techniek waaruit bleek dat deze even veilig is als de oude. Het gebruik van magnetische zaadjes en vloeistof in patiënten die een operatie moeten ondergaan is dus een grote vooruitgang in de borstkankerzorg. Zuyderland is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze gecombineerde techniek toepast.