Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland dankt zorgpartners in Zuid- en Noord Limburg voor hulp tijdens ICT-crisis afgelopen week

13 nov 2020

Zuyderland is diverse zorgpartners Limburg erg dankbaar voor hun geboden hulp, nadat wij afgelopen week te maken kregen met een grote ICT-storing. Een beschadigde glasvezel kabel was daarvan de oorzaak. Het gevolg was dat Zuyderland van vrijdagavond tot zondagmorgen een opnamestop afkondigde, waarbij onder meer Maastricht UMC+, het Laurentiusziekenhuis in Roermond, de centrale Meldkamer in Maastricht, het landelijke èn regionale Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, de huisartsen in diverse regio’s en tevens de GHOR en ambulancedienst (GGD Zuid èn Noord-Limburg) te hulp schoten.

De opnamestop werd afgekondigd om het zorgproces, door het uitvallen van de systemen, niet verder te belasten. Vanwege deze opnamestop moesten ambulances uitwijken naar de ziekenhuizen in Maastricht en Roermond en zagen deze Spoedeisende Hulp locaties een extra toeloop van patiënten. Dat alles om de acute hulpverlening zo goed mogelijk te organiseren. De Spoedpost Westelijke Mijnstreek en de Huisartsenpost Oostelijk Zuid-Limburg waren in dat kader ook onmisbaar. Ook de geboortezorg werd korte tijd naar Maastricht verwezen. Zuyderland is ook het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) en Regionaal Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (RCPS) erg dankbaar dat in het weekend de drie ziekenhuizen die betrokken waren, niet te maken kregen met verplaatsingen van COVID-patiënten op de klinische en Intensive Care afdelingen.

Trots op regionale samenwerking

De tijdelijke crisis leidde ook tot mooie onderlinge samenwerkingen tussen verpleegkundigen en artsen van de diverse ziekenhuizen, waarbij diverse artsen en verpleegkundigen van Zuyderland ook uithielpen op de andere locaties. Ook diverse ICT-collega’s uit Maastricht UMC+ boden op zondag spontaan aan om Zuyderland te komen helpen. We zijn dan ook trots op de gezamenlijke teamprestatie die is neergezet.

‘Ondanks de al heersende drukte vanwege COVID en de extra werkdruk die deze ICT-crisis met zich meebracht, waren onze regionale partners direct bereid om mee te helpen en mee te denken,’ zegt Wideke Nijdam, lid Raad van Bestuur van Zuyderland. ‘De patiënt was daarbij steeds het uitgangspunt. Een heel mooi voorbeeld van een goede en fijne regionale samenwerking.’

Primaire zorgsystemen draaien weer stabiel

Het incident met de kabel, veroorzaakt door een nog onbekende partij, had veel gevolgen, aangezien de verbinding heel noodzakelijk is voor het transport van gegevens en data tussen de locaties Sittard-Geleen en Heerlen. Het opnieuw inrichten van de systemen was een tijdrovend en zeer nauwkeurig proces. Maandag draaiden de systemen voor de primaire zorg gelukkig weer stabiel en ook het poliklinisch proces kon maandagochtend weer doorgang vinden.