direct contact

Direct contact

Zuyderland ambassadeur van Zorg voor Beleving

De zorgcentra van Zuyderland spelen in haar zorg in op de individuele behoeften en gaan mee in de persoonlijke beleving van de cliënt. De uitgangspunten van deze zorgvorm zijn respect en behoud van eigenwaarde van de cliënt. Dementerende ouderen die belevingsgerichte zorg krijgen, blijken meer plezier in hun leven te hebben, staan meer open voor hun omgeving, vertonen minder angst en depressie en behoeven ook minder (onrust)medicatie.

Belangstellenden voor deze zorgvorm kunnen Zorg voor Beleving (link naar de site www.zorgvoorbeleving.nl) op 11 mei ervaren in de Efteling. Deze dag is een initiatief van Qwiek  – dat staat voor Zorginnovaties met beleving – en brengt belevingsgerichte zorg onder de aandacht. Zuyderland is een van de ambassadeurs en werkt hieraan mee.

Belevingsgerichte zorg bij Zuyderland
Binnen de zorgcentra van Zuyderland staat Belevingsgerichte zorg centraal. Belevingsgerichte zorg is een vorm van zorgen voor mensen met dementie die uitgaat van de eigen behoefte van de dementerende. Snoezelen, baden in een bubbelbad met op de achtergrond sfeermuziek, gewekt worden met vogelgetjilp enzovoort. Hulpverleners stappen de belevingswereld van de dementerende binnen en passen daar hun zorg op aan. De kern is dat hulpverleners kijken waar de persoon behoefte aan heeft.

Astrid Kurvers-van Mulken,  coach belevingsgerichte zorg bij de zorgcentra van Zuyderland, is op 11 mei een van de sprekers. ‘Waan je in een nieuwe wereld en maak kennis met de diverse onderwerpen die je tegenkomt wanneer je belevingsgerichte zorg toe wilt passen. Je maakt kennis met termen als realiteitsoriëntatie, validation therapie, snoezelen en PDL (Passiviteit en Dagelijks Leven). Welke hulpmiddelen kun je inzetten en wanneer weet je dat je cliënt deze benadering als prettig ervaart? In de beleefruimte krijg je op die dag antwoord op deze vragen door te voelen, te ervaren en te beleven.’

Astrid presenteert ook de Belevingslunch en een workshop. Aan het eind van de dag wordt de Zorg voor Beleving Award uitgereikt aan het ‘meest belevingsgerichte zorghuis van Nederland’.

Zorg voor Beleving komt ook in actie voor Alzheimer Nederland. Met het ingezamelde geld van de campagne van Qwiek en de sponsorbijdragen kan Alzheimer Nederland onder andere onderzoek doen naar de belevingselementen die de kwaliteit van leven bij Alzheimercliënten kunnen verbeteren.

Medewerkers in de zorg, mantelzorgers en andere belangstellenden kunnen nog inschrijven voor de Belevingsdag op 11 mei via www.zorgvoorbeleving.nl. De ticketprijs is € 249,95 (excl. BTW).