Ga naar hoofdinhoud

Ziek van je eigen cavia

08 sep 2017

In Nederland hebben in de afgelopen vier jaar minstens drie mensen een ernstige tot zeer ernstige luchtweginfectie opgelopen door een zieke cavia. Deze drie gevallen zijn op 7 september gepubliceerd in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM).

De beschreven patiënten waren gezonde dertigers. Door de ernst van de infectie belandden twee ervan op de IC, waarvan één in Zuyderland Heerlen. De drie patiënten herstelden, nadat zij het juiste antibioticum hadden ontvangen. Drie specialisten van Zuyderland leverden een bijdrage aan het NEJM-artikel.

De eerste patiënt in Nederland werd al in 2013 opgenomen in Zuyderland. Daar werd het longspoelsel van de patiënt onderzocht op Chlamydia. In het longspoelsel werd de bacterie Chlamydia psittaci aangetoond, dit is een bacteriesoort die de papegaaienziekte veroorzaakt bij de mens en met name voorkomt bij vogels. De patiënt was echter niet in contact geweest met vogels. Hij had onlangs wel twee jonge cavia’s in huis genomen. Aanvullend DNA-onderzoek in Zuyderland toonde aan dat de patiënt was besmet met de verwante Chlamydia caviae. Van C. caviae was bekend dat die oogontsteking kan veroorzaken in de mens, echter luchtweginfecties met ziekenhuisopname tot gevolg zijn niet eerder beschreven. Bij een van de andere beschreven patiënten lukte het om C. caviae te kweken uit hun gehouden cavia’s. Dit werd gedaan aan de universiteit van Gent.

Met behulp van aanvullend onderzoek werden geen verschillen gezien in het DNA van de bacteriën gevonden bij mens en cavia. Een duidelijke aanwijzing dat deze persoon inderdaad door zijn cavia’s is besmet.

Hoe vaak C. caviae de verwekker van luchtweginfecties is, weten we niet. Het NEJM-artikel informeert nu wereldwijd artsen dat C. caviae ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken bij de mens.
Dit zal zeker gaan bijdragen aan de kennis over de omvang van dit probleem.