Ga naar hoofdinhoud

Zes Filipijnse verpleegkundigen versterken vanaf vandaag Zuyderland

12 dec 2022

Zuyderland is sinds vandaag zes Filipijnse collega’s rijker. Het betreft goed opgeleid zorgpersoneel uit Azië dat Zuyderland komt versterken als een van de stappen om de krapte op de arbeidsmarkt binnen de zorg op te lossen. Zuyderland behoort tot de eerste twee ziekenhuizen in Nederland die zo’n traject is gestart.

Vanmorgen werden Andrew, Edgardo, Christian, Maedorie, Andrei en Karlo officieel op locatie Heerlen geïntroduceerd en ontvingen tijdens een feestelijke ontvangst hun personeelsbadge uit handen van bestuursvoorzitter David Jongen. De nieuwe collega’s gaan in tweetallen werken op etage 10 (Longziekten), etage 11 (Chirurgie) en de Spoedeisende Hulp.

Uit handen van bestuursvoorzitter David Jongen ontvingen de nieuwe Filipijnse collega's maandagmorgen de langverwachte Zuyderland-badge.

Spannend
Het was wel even spannend voor het zestal: na maanden voorbereiden, de vliegreis enkele weken terug en het trotseren van de Nederlandse kou, was vandaag eindelijk de dag waar zo lang naar uitgekeken was. De allereerste werkdag en niet onbelangrijk: de ontmoeting met de collega’s op de afdeling. ‘Jullie zijn ontzettend welkom!’, klonk het vrijwel direct op etage 10, terwijl de eerste omhelzing een feit was en tompoezen uitgereikt werden.

Onboardingsweken
Hoewel de verpleegkundigen goed Nederlands spreken (een van de voorwaarden om te komen), zijn ze pas heel recent in Nederland. In november landden zij op Schiphol en sindsdien doorliepen zij de zogenaamde ‘VPK-onboardingsweken’: een verdere kennismaking met de nieuwe leefomgeving. Verder krijgen ze inburgeringscursussen en verplichte scholingsdagen met een AKV toets (algemene kennis toets). Het verpleegkundig diploma wordt overigens niet door de Nederlandse wetgeving erkend en dus moeten moet een BIG-registratie verkregen worden. Daarom wordt er eerst als Verzorgende/IG’er gewerkt, totdat de BIG-registratie behaald is.|

De zes nieuwe Zuyderlanders werken vanaf vandaag op etage 10, etage 11 en de Spoedeisende Hulp van locatie Heerlen.

‘Als een droom’
Zuyderland besloot eerder dit jaar om, samen met arbeidsbemiddelingsbureaus Otto Health Care, zelf in Manilla te gaan kijken of de kwaliteit van de zorg die daar in de ziekenhuizen wordt geleverd, gelijk is aan de Nederlandse zorg. Die ervaringen waren erg positief. En de eerste ervaringen met de zes verpleegkundigen nu zij in Heerlen verblijven, zijn dat ook. Zelf vinden zij het in ieder geval nù al geslaagd. Verpleegkundige Maedorie liet weten dat het avontuur dat nu van start gaat en het werken in Zuyderland Medisch Centrum, voelt ‘als een droom is die uitkomt.

Pionierswerk
Eind november startten binnen Zuyderland Zorgcentra en -Thuiszorg al 25 Indonesische verpleegkundigen. Volgens David Jongen vervult Zuyderland met de twee pilotprojecten pionierswerk in Nederland, door zorgmigratie vanuit Azië te stimuleren. ‘We hebben bij Zuyderland al jaren veel vacatures voor verpleegkundigen en verzorgenden, die we niet of voldoende snel ingevuld krijgen. Om de hoge werkdruk voor onze verpleegkundigen te verlagen, moeten we out-of-the-box denken’. Begin 2023 starten er nog eens zeven Filipijnse zorgmedewerkers in Zuyderland.

De aankomst op Schiphol in november. Een afgevaardigde van de Filipijnse ambassade uit Den Haag zorgde samen met enkele Zuyderlanders voor een warm onthaal.