Ga naar hoofdinhoud

Week van de Physician Assistant: een internationale viering

06 okt 2021

De week van de PA is vandaag van start gegaan. Een internationale viering van 6 tot en met 12 oktober, in het teken van de (h)erkenning van de PA als beroepsgroep en de bijdrage aan de gezondheidszorg. Deze dagen is er extra aandacht voor de rol van de physician assistant en de voordelen voor patiënten. Want uit onderzoek blijkt dat inzet van PA’s leidt tot betere kwaliteit van zorg, hoge patiënttevredenheid, minder wachttijden en meer tijd voor de patiënt.

De physician assistant (PA) is een (relatief) nieuw beroep in de zorg. Met de inzet van de PA worden taken van bijvoorbeeld artsen en medisch specialisten overgenomen. Niet alleen ziekenhuizen maken gebruik van de PA, maar ook de huisartsenzorg, thuiszorg, GGZ-instellingen en verpleeghuizen. Ook binnen Zuyderland Medisch Centrum is de laatste jaren een gestage groei te zien van het aantal PA’s. Een PA heeft een brede medische kennis en vaardigheden. De PA is toegespitst op een deelgebied van de geneeskunde en kan hierdoor de artsen binnen een afdeling ondersteunen. Als PA werk je binnen het medisch domein en vervang je specialisme breed de medisch specialist bij patiënten met veel voorkomende aandoeningen.

Naast het leveren van medische zorg, zet de PA zich in om de kwaliteit en effectiviteit van zorg te verhogen. Ook het initiëren, uitvoeren en publiceren van medisch wetenschappelijk onderzoek, medische richtlijnontwikkeling en innoveren in de zorg behoort tot het werkveld van de PA. De taken en verantwoordelijkheden van de PA zijn bij wet geregeld en worden in overleg met de arts(en) waarmee de PA samenwerkt vastgesteld. Op het afgesproken werkterrein handelt de PA zelfstandig en is verantwoordelijkheid voor de behandeling van patiënten.

De werkzaamheden van een PA kunnen dus in de praktijk per individu, per specialisme en per afdeling verschillen. Deze zijn namelijk mede afhankelijk van de behoeften en van de voorkeuren, kennis en vaardigheden van de PA. Wil je meer weten over dit interessante beroep? Klik dan hier of hier voor Platform Zorgmasters.