Ga naar hoofdinhoud

Veelbekeken uitzending ’Twee jaar corona in Zuyderland’ is nu terug te kijken

07 mrt 2022

Zuyderland heeft zaterdag samen met omroep L1, vanuit de centrale hal in Sittard-Geleen, een speciale uitzending gemaakt om stil te staan bij twee jaar corona in Zuyderland. Het vormde zowel een terugblik op de afgelopen twee jaar, als een blik vooruit: de geleerde lessen en de toekomst van de zorg na corona. Bijzonder was dat de uitzending nagenoeg geheel om Zuyderland draaide en om de impact voor onze regio.

Diverse onderwerpen kwamen aan de orde: van het huidige ziekteverzuim onder medewerkers tot de ervaring van ex-coronapatiënten op onze Intensive Care en van de stand van zaken rondom de inhaalzorg tot het moeilijke besluit om onze zorgcentra te sluiten aan het begin van de pandemie.

‘Helden, nog steeds’
Ineke Maes (unitmanager Zuyderland Hoogstaete) vertelt over die eerste periode dat cliënten en alle collega’s veel onmacht ervaarden. ‘En toch wisten onze medewerkers er vanaf het begin de schouders onder te zetten. Het zijn helden, dat zeg ik nog steeds.’ Ihsan Oulkadi (OK-assistent en recent nog winnaar van de Vrouw in de Media Award) vroeg iedereen in de regio nog een beetje voorzichtig te doen. ‘Doe je ding, leef je leven en omarm het. Maar blijf ook voorzichtig, met name als het gaat om de meest kwetsbare mensen.’

Eigen medewerkers op de IC
Marij Nieuwkamer (voorheen polikliniek Longgeneeskunde) vertelde dat het afgelopen weekend twee jaar geleden was dat ze ziek werd en snel daarna naar de Intensive Care moest. Helemaal herstellen zal zij niet meer. Een video waarop ze na 11 weken IC onder luid applaus naar buiten wordt gereden, emotioneert haar nog steeds zichtbaar.

Terugkijken
Diverse bedankvideo’s van patiënten toonden hoe veel Zuyderlanders echt het verschil hebben gemaakt. De uitzending duurde bijna een uur en was zaterdagavond tweemaal op L1 te zien. Ook zondag werd de uitzending tot drie keer toe herhaald en vanaf nu is terugkijken ook mogelijk op Zuydernet (zie video beneden) en op onze website.