Ga naar hoofdinhoud

Van Berckelprijs 2016 naar Josje Langenveld

04 nov 2016

De Van Berckelprijs is dit jaar voor gynaecologe Josje Langenveld. De prijs werd voor de 27e keer uitgereikt tijdens het Wenkebach Symposium in de VUE Bioscoop in Kerkrade.

Josje ontving de prijs voor haar artikel met als kern ‘direct bevallen versus expectatief beleid voor hypertensieve aandoeningen tussen 34 en 37 weken zwangerschap.’ Kort gezegd richt haar onderzoek zich op het vraagstuk of er in de periode tussen 34 en 37 weken zwangerschap een bevalling zou moeten worden ingeleid of dat er beter kan worden afgewacht. De procedure was in verschillende Nederlandse ziekenhuizen overal anders.

‘Ik ben er ontzettend blij mee’, zo zei Josje na het in ontvangst nemen van de prijs. ‘Mooi om vanuit het ziekenhuis deze waardering te krijgen.’ Josje werkt ruim vijf jaar als gynaecoloog bij Zuyderland. Klinisch chemicus Mathie Leers, voorzitter van de Wetenschappelijke Adviescommissie, reikte haar de prijs uit. ‘De publicatie van Josje stak er bovenuit’, motiveerde hij de keuze voor dit jaar. Vorig jaar was de prijs voor Charlotte de Jong, arts-assistent in opleiding Chirurgie.

Ook Marin de Jong viel in de prijzen, maar dan voor haar presentatie op het 7e Wetenschappelijk Symposium in juni van dit jaar. Marin is arts-onderzoeker MDL bij Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen.

Het Wenckebach Symposium is speciaal bedoeld voor huisartsen en medisch specialisten uit de regio’s Parkstad en Westelijke Mijnstreek. De VUE Bioscoop naast het Parkstad Limburg Stadion was voor de derde keer het toneel van het event. Niet alleen de voordrachten maken deel uit van het programma; tijdens deze editie staan ook de diverse interessante workshops (dit keer gehouden in verschillende bioscoopzalen) centraal.