Ga naar hoofdinhoud

UroLift®: Nieuwe behandeling plasklachten door vergrote prostaat

08 apr 2024

Vanaf 2023 biedt de vakgroep Urologie van het Zuyderland een nieuwe behandeling aan voor plasklachten door een vergrote prostaat: UroLift®.. Bij de UroLift®behandeling worden kleine implantaten gebruikt om de vergrote prostaat, die de baan van de urinestroom belemmert, open te houden. Zie onderstaande afbeeldingen.

Het UroLift®-plaatsingshulpmiddel wordt via de geblokkeerde urinebuis geplaatst om toegang tot de vergrote prostaat te krijgen.

De UroLift®-implantaten worden permanent geplaatst om het vergrote prostaatweefsel omhoog en opzij te houden en zo de opening van de urinebuis ruimer te maken.

Het voordeel van de nieuwe behandeling is dat deze in dagverpleging kan plaats vinden. De operatie vindt plaats onder sedatie (“roesje”) en een katheter is meestal niet nodig. De UroLift®behandeling is een veilige methode, die het krijgen van een erectie en zaadlozing niet vermindert.

Spijtig genoeg komt niet elke vergrote prostaat in aanmerking voor deze nieuwe behandeling. De uroloog zal samen met u kijken naar de oorzaak van de plasklachten en als u in aanmerking komt voor deze nieuwe behandeling dit zeker met u bespreken.