Ga naar hoofdinhoud

Unieke radiodocu over bevrijding van Heerlen bij Radio Zuyd

16 sep 2019

Ter gelegenheid van de herdenking van de 50e bevrijding van Heerlen in 1994, maakte de toenmalige Stadsomroep Heerlen een unieke radiodocumentaire. Dit programma is nu geheel gedigitaliseerd voor Radio Zuyd en is 25 jaar na dato opnieuw te beluisteren op dinsdag 17 september om 13.00 uur en wordt herhaald op zaterdag 21 september vanaf 17.00 uur.

Historische opnamen

Aan de hand van de persoonlijke verhalen van vier ooggetuigen wordt teruggeblikt terug op de oorlogsjaren en de bevrijding van Heerlen. De weduwe van mr. L. Vooys (fractievoorzitter voor de SDAP in provinciale staten) vertelt over de gevolgen als je in die tijd politiek actief was.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan het verzet, de bevrijding van Heerlen en het Rest Center Heerlen. Ook is er een bominslag te horen op de Pancratiuskerk tijdens de jaarwisseling van 1944-1945 en de propaganda tijdens een bezoek van Seyss-Inquart aan de wijk Husken. Het geheel wordt afgewisseld met muziek uit die tijd.

Het programma is gerealiseerd in samenwerking met het voormalige Stadsarchief van de gemeente Heerlen.

Techniek: Marc Nefkens
Presentatie: Hein Reuters en Marcel Verheijden

Radio Zuyd is dé zorgomroep van Zuid-Limburg die een link legt tussen de wereld van patiënten en bewoners van zieken- en verpleeghuizen en de buitenwereld. De uitzendingen worden verzorgd vanuit Zuyderland Heerlen en op locatie.

De bevrijding van Heerlen is te beluisteren Zuyderland Medisch Centrum Heerlen en wereldwijd via radiozuyd.nl