Ga naar hoofdinhoud

Tweede Kamerverkiezingen: politiek erg begaan met ziekenhuis Heerlen

17 nov 2023

De Zuyderlandlocatie in Heerlen en het nadenken over toekomstbestendige zorg, is donderdagavond onderwerp geworden van een verkiezingsdebat tussen Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD), Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC). De vier lijsttrekkers waren donderdagavond tijdens het landelijke televisiedebat duidelijk over het belang van toegankelijke ziekenhuiszorg in Heerlen. De Bestuursraad van Zuyderland zegt zich gesteund te voelen en denkt dat de urgentie die gisteravond is uitgesproken, erg helpt bij de gesprekken die de zogenaamde Regietafel (waarin naast Zuyderland en CZ ook Burgerkracht Limburg, huisartsen en Ambulancezorg Limburg vertegenwoordigd zijn) komende maanden zal voeren.

Deze partijen binnen de Regietafel, hebben afgesproken – onder leiding van onafhankelijk voorzitter Lea Bouwmeester – zorgvuldig gesprekken te gaan voeren met alle belanghebbenden uit de regio’s Parkstad en Westelijke Mijnstreek. Denk daarbij aan de inwoners van deze regio’s, professionals binnen en buiten het ziekenhuis, zorgaanbieders, de gemeenten en provincie, innovatieve partijen en nog veel meer doelgroepen. De Regietafel gaat scenario’s voor de toekomst opstellen, zodat er in het voorjaar van 2024 een weloverwogen besluit kan worden genomen. Met in het achterhoofd: alle opgehaalde ideeën en de belofte dat burgers toegang houden tot goede (acute) zorg. Wat het besluit ook gaat zijn: het ziekenhuis in Heerlen zal in geen enkel geval sluiten.

Veelbekeken
Tijdens het televisiedebat van gisteravond, dat met ruim 1,4 miljoen kijkers het best bekeken verkiezingsdebat tot nu toe vormde, werd ook besproken dat de hele discussie over het behoud van ziekenhuizen en zorg, niet los gezien kan worden van het huidige en landelijke personeelstekort. Afgelopen tijd werd al duidelijk dat tegelijkertijd de vraag naar zorg de komende jaren enkel zal toenemen, zeker in een vergrijzende regio zoals de Mijnstreek. Daarnaast verandert de ziekenhuiszorg in een snel tempo.

Samen zorgen
Op deze pagina van Zuyderland kun je nog eens rustig nalezen welke partijen momenteel nadenken over de beste zorg voor alle 450.000 inwoners uit de Mijnstreek en hoe zij dat doen. Veel medewerkers van Zuyderland groeien nù al mee met de zorg van de toekomst. Daarom maakten we recent de videoreeks #SamenZorgen, die je ook op deze pagina kunt bekijken.

#SamenZorgen